Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà


0
1k share

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Antigament aquests aiguamolls s’estenien per tota la plana de la badia de Roses i la del Baix Ter, de manera que el massís del Montgrí, entre l’Escala i Torroella límit de l’Alt i el Baix Empordà, s’aixecava com una illa enmig de les aigües.

Fins als anys setanta del segle passat, els aiguamolls s’havien degradat considerablement: les zones humides empordaneses anaven desapareixent a causa de l’excessiva urbanització i la creació d’equipaments turístics de tota mena. Per això el 1976 es va engegar una campanya popular que, amb el lema “Els últims aiguamolls de l’Empordà, en perill”, lluitava per la recuperació d’aquests espais. Hi hagué tanta pressió popular que el 28 d’octubre del 1985 el Parlament de Catalunya els va declarar Paratge d’Interès Nacional, i un any i mig més tard, el 13 de juny del 1985, van ser declarats Parc Natural.

Gran part de les zones protegides corresponen al terme municipal de Castelló d’Empúries, però el parc també s’estén per Palau-saverdera, Pau i Peralada, entre altres municipis. El parc consta de tres zones de reserva natural integral: l’illa de Caramany, les Llaunes (llacunes litorals salobres) i els Estanys (entre els quals hi ha el de Vilaüt), i una zona de parcial. En total té una extensió de 4.866 hectàrees. Al nord està delimitat per la Muga i al sud, pel Fluvià.

Al parc trobem una flora i una fauna variades. Destaquen els tamarius (arbustos capaços de viure en terrenys salobres), el jonc marí, el canyís i la salicòrnia.

Pel que fa a la fauna, hi podem observar gran quantitat de rèptils (tortuga de rierol, lludrió llistat, serp d’aigua), amfibis (granotes diverses, tritó verd), peixos i mamífers (conill, mostela, toixó, daina). També els omnipresents insectes i els animals més emblemàtics de les zones humides, els ocells, tant els que hi viuen tot l’any com els que s’hi estan una temporada, en la seva ruta cap al sud, al final de l’estiu, o cap al nord, a la primavera.

Així, el visitant hi pot identificar fàcilment diverses espècies d’ànecs, bernats pescaires, martinets i esplugabous, i hi pot veure planar l’arpella i eixugar-se el plomatge el corb marí i admirar l’elegància de les aus de potes llargues, com les grues, els flamencs, els camallargs i les conspícues cigonyes, reintroduïdes al parc als anys vuitanta. L’esforç humà per recuperar els últims aiguamolls de l’Empordà també ha portat a reintroduir-hi amb èxit altres espècies, com la polla blava i la llúdria.

Des de l’oficina El Cortalet, a la carretera de Sant Pere Pescador a Castelló d’Empúries, es poden contractar diverses activitats i visites guiades per conèixer els aiguamolls. També es pot obtenir informació a les oficines de turisme dels municipis propers (L’Escala, Perelada, Figueres, Roses).

+ Info: parcsnaturals.gencat.cat/es/aiguamolls-emporda/


T'agrada? Compartiex-ho!

0
1k share

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
2
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
2
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
0
M'interesa
Em fascina Em fascina
1
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.