CUINA

Recepta de Cuina, Com es fa – Escudella i carn d’olla

Ingredients:

  • 1/2 carcassa de gall dindi
  • Un pit de gallina
  • Una cuixa de pollastre
  • 250 grams de costella de vedella
  • 200 grams de morro i orella de porc
  • Un peu de porc tallat per meitat
  • Un os de pernil
  • Un os d’espinada de porc
  • Un os de genoll de vedella
  • 100 grams de cansalada grassa
  • Una botifarra blanca
  • Una botifarra negra
  • Dos o tres xoriços
  • 250 grams de cigrons posats a remull la nit anterior
  • 250 grams de patates
  • 1/4 de col
  • Un nap
  • Dues pastanagues
  • Un tros de carabassa
  • Una xirivia
  • Un porro gran
  • Un tronxo d’api
  • Sal
  • 300 grams de galets grans

Ingredients per fer la pilota i farcir els galets:

  • 200 grams de carn picada de vedella
  • 200 grams de carn picada de porc
  • Un ou
  • Dues llesques de pa de motlle sense crosta, remullades en llet
  • Un gra d’all i una mica de julivert
  • Sal, pebre negre i un polsim de canyella en pols
  • Farina

Preparació:

Netejar, socarrimar i rentar el peu, el morro, l’orella, la gallina i el pollastre.

Posar una olla gran al foc amb cinc litres d’aigua i afegir tots els ossos, la carn i el pollastre i portar-la a ebullició.

Quan comenci a bullir, escumeu-ho bé i treure totes les impureses que surin pel damunt.

Afegir totes les herbes (nap, pastanaga, api, xirivia i porro), deixar bullir una mica i tornar a escumar.

Afegir els cigrons en una bossa de cotó, prèviament remullats unes 12 hores i deixar que bulli unes tres hores a foc mitjà.

Afegir la col i les patates tallades a trossos i la pilota (que ja estarà preparada) i deixar que bulli 30 minuts més. En els últims 10 minuts afegim les botifarres. Els xoriços és millor fer-los a banda amb una mica de caldo, perquè no ens quedi tot el brou vermell del pebre.

Rectificar de sal.

Treure tota la carn, les patates i els cigrons i colar el brou.

Per fer la pilota, en un bol, posem la carn picada de vedella i porc, afegim sal, pebre negre i l’all i julivert ben trinxat. Remenem bé la carn i afegim l’ou, continuem pastant i afegim la molla del pa remullat en llet, ben escorreguda i un polsim de canyella en pols. Ho treballem tot amb les mans fins que quedi tot amalgamat. Llavors formem una pilota o dues en forma ovalada i l’enfarinem. Reservem una mica per farcir els galets.

Farcir els galets amb la massa de la pilota, estrenyent bé amb una cullereta petita, que quedi ben compactat perquè no es desenganxi dels galets en bullir.

Per preparar la sopa, en una cassola posar el brou i quan arrenqui el bull, posar els galets farcits i deixar bullir, entre 15 i 20 minuts, depenent de la mida dels galets.

Se serveix la sopa de galets ben calenta i de segon la carn en una safata i les patates i cigrons en un altre, tot ben posat i ben calent.

Notícies semblants: