Xicoies i Bolets de primavera


Xicoies i bolets de primavera

Quan es fon la neu i s’acaba la temporada d’esquí, comença la recollida de xicoies i neixen els primers bolets de primavera.

La xicoia és una planta que sorgeix sota la neu de l’hivern, també coneguda com a dent de lleó, camaroja, pixallits, etc. És una planta molt preuada per menjar en amanides, sobretot a la zona del Pirineu, però a moltes zones d’Europa fan melmelada, les mengen estofades o inclòs en sopes. Quan arriba aquests temps a tots els restaurants de la Cerdanya trobareu amanides amb xicoies.

És molt recomanada per obrir la gana i també té un alt contingut en vitamina A, ferro i potassi. Anys enrera, a Meranges es feia l’Aplec de la Xicoia, actualment s’ha deixat de fer.

També quan marxa la neu, comencen a aparèixer els primers bolets de primavera que guarneixen els prats de pastura. Primer surten al litoral, a cotes baixes i van pujant cap a la muntanya quan desapareix la neu.

Múrgoles, moixernons, carreretes, també anomenada cremallola i altres bolets de primavera són molt apreciats per fer truites, arrossos o assecar-los per fer carns estofades a l’hivern. Aquest any amb les pluges i la neu tan abundant que hem tingut aquest hivern, promet ser una bona temporada, esperem que no vingui la calor sobtada i els assequi tots. En algun indret ja s’ha trobat algun rovelló.

I si voleu una recepta de truita de cremalloles, la trobareu aquí  Truita de cremalloles.

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
0
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
0
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
0
M'interesa
Em fascina Em fascina
0
Em fascina

Comentaris 0

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

També et pot agradar ...

Més CUINA

No et perdis