Què són i on veure les Llàgrimes de Sant Llorenç?


2
865 shares, 2 points

Cada any entre el 25 de juliol i el 18 d’agost es produeix un fenomen meteorològic, els Perseids o  Llàgrimes de Sant Llorenç.

Si durant la nit mirem al cel, veurem una pluja d’estels que es fa més intensa entre els dies 10 i 14 d’agost. La nit àlgida acostuma a ser als voltants del 10 d’agost, festivitat de Sant Llorenç, i per això anomenem Llàgrimes de Sant Llorenç a aquest fenomen tan espectacular. Aquest any serà la nit del 12 al 13, però tindrem un factor en contra, que aquella nit quasi hi haurà lluna plena.

Així que si voleu gaudir d’una bona nit d’estels, no espereu a la nit del 12, serà millor aprofitar el cap de setmana que la lluna encara estarà creixent i s’amagarà una hora abans, el que ens afavorirà l’observació.

Les pluges de meteors són conegudes popularment com a estels fugaços, i les pluges d’estels es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els cometes en la seva òrbita entren en l’atmosfera de la Terra i es volatilitzen produint un efecte lluminós: els meteors.

Al llarg de l’any si mirem al cel, potser veurem un o dos estels fugaços, però durant aquests dies el fenomen es fa més intens perquè la terra creua l’òrbita del cometa Swift-Tuttle, que està plena de petites partícules que s’han després d’ell, anomenades Perseids i que formen un filament de pols interestel·lar.

Quan una d’aquestes partícules entra a l’atmosfera terrestre, durant uns segons brilla com si fos un estel, però realment no ho és, no és més que una partícula de pols incandescent.

Per orientar-nos i saber en quina direcció hem de mirar, hem de buscar la constel·lació Cassiopea, que té forma de W i mirar al nord.

Al llarg d’una nit es poden arribar a veure fins a 200 Perseids per hora El millor lloc, un lloc alt i sense contaminació lumínica, allunyat de les grans ciutats. No se us ocorri anar-hi a Perafort al Tarragonès, que és el poble amb més contaminació lumínica d’Espanya.

 


T'agrada? Compartiex-ho!

2
865 shares, 2 points

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
10
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
4
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
1
m'entristeix
M'interesa M'interesa
2
M'interesa
Em fascina Em fascina
2
Em fascina

One Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.