El primer viatge en submarí a motor va sortir del port de Barcelona ara fa 155 anys.


0
7 shares
Rèplica de l’Ictíneo II al Port de Barcelona

Ara fa 155 anys, el 2 d’octubre de 1864 va sortir del port de Barcelona l’Ictíneo II, el primer submarí a motor, creat pel català Narcís Monturiol Estarriol.

Anys abans Narcís Monturiol, un enginyer de Figueres, havia fet un altre prototip de submergible, l’Ictíneo I, dedicat a la pesca del corall, però aquest no era a motor, les seves hèlixs eren accionades a mà per 12 tripulants.

L’Ictíneo II era més gran, mesurava 17 metres d’eslora, 3 de mànega i 3,5 d’alçada, amb capacitat per a 20 tripulants i es podia submergir fins a 30 metres de profunditat. En el seu primer viatge va està set hores i mitja sota l’aigua.

Va ser considerat el primer submarí a motor, ja que altres embarcacions similars de l’època com l’USS Aligator o el CSS Hunley, eren de tracció humana.

Malgrat la negativa del govern a finançar els projectes de Narcís Monturiol, argumentant que no tenien cap utilitat pública, no va tenir problemes per trobar finançament privat de la burgesia catalana i el món de la cultura i l’art per construir els dos submergibles.

A conseqüència de la poca visió de futur que tenia la societat d’aquells temps, aviat li van tallar el finançament per continuar treballant, no va poder patentar mai el seu invent i abocat a la ruïna, l’Ictíneo II va ser embargat pels seus creditors i va acabar venut per ferralla, l’any 1868.

Retrat de Narcís Monturiol obra de Ramón Martí Alsina – Museu Marítim de Barcelona

Però la societat catalana no va voler deixar aquesta història en l’oblit i es va fer una rèplica de l’Ictíneo II que va estar molts anys al port de Barcelona fins que l’any 2010 la van retirar per restaurar-la i de moment encara no ha tornat al seu lloc.

Narcís Monturiol va morir l’any 1885 a Sant Martí de Provençals un municipi llavors no annexionat a Barcelona, totalment en la ruïna i oblidat per la societat catalana. Van haver de passar uns quants anys perquè se li reconegués la seva obra.

Figueres, la seva població natal, li va dedicar un monument a la Rambla i Barcelona a la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb el carrer Girona. La seva làpida al Cementiri de Poblenou de Barcelona també ens recorda la seva obra.

Monument a Narcís Monturiol a la Rambla de Figueres – Foto: ©SANDRA GENÍS
Nínxol de Narcís Monturiol al Cementiri de Poblenou.

T'agrada? Compartiex-ho!

0
7 shares

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
2
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
3
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
3
M'interesa
Em fascina Em fascina
2
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.