Aigua embotellada o aigua de l’aixeta, avantatges i inconvenients.


0
3 shares

El negoci de l’aigua embotellada està en auge i sembla que cada dia més, actualment és la beguda no alcohòlica que registra més vendes, però quins avantatges i inconvenients té davant l’aigua de l’aixeta?

Si parlem de salut i tenint en compte que el 99,5% de l’aigua de l’aixeta de Catalunya és potable, podem afirmar que cap de les dues és nociva per a la salut.

Si parlem de consum responsable, sostenibilitat i ecologisme, no hi ha cap dubte, l’aigua de l’aixeta presenta infinitat d’avantatges sobre l’aigua embotellada, quines?

Salut: Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’aigua de l’aixeta és totalment sana i segura, potser pot contenir algun residu procedent de les canonades, però això es pot solucionar fàcilment col·locant un filtre en cada aixeta. També pot contenir microplàstics, però els mateixos que l’aigua embotellada, amb l’inconvenient que aquesta última es pot contaminar més per l’ampolla.

Moltes ampolles de plàstic contenen BPA o Bisfenol A entre els seus components. Aquest additiu pot alliberar-se en l’aigua, sobretot si l’ampolla se sotmet a altes temperatures, pensem en una ampolla de plàstic que ens enduem a la platja o un camió carregat d’aigua descansant a ple sol.

És més aconsellable portar aigua de l’aixeta en una ampolla reutilitzable o la cantimplora de tota la vida.

Economia: Si parlem en termes d’economia domèstica, està clar que l’aigua de l’aixeta és més barata, alguns estudis afirmen que pot resultar un 200% més cara l’aigua envasada. Tan sols cal pensar quan comprem una ampolla petita en un bar, al cinema o en una benzinera, segur que ens resulta més cara que un litre de benzina.

Practicitat: En aquest tema no cal ni parlar, no hi ha cap dubte que és més fàcil obrir l’aixeta i omplir un got que anar al supermercat a carregar litres i litres d’aigua per tota la setmana.

Medi Ambient: Aquí és on podem trobar el principal avantatge, si consumim aigua de l’aixeta, evitarem milers i milers de residus plàstics que a la llarga també aniran a parar a les nostres fonts, a l’aigua envasada.
Sense tenir en compte la contaminació que es provoca amb la fabricació d’una ampolla de plàstic, actualment hi ha dades que tan sols es recicla el 10% del plàstic que es produeix, el 90% restant va a parar als nostres rius, mars, oceans o boscos, contaminant la fauna, la natura i a la llarga a nosaltres mateixos.

Gust: Aquest potser és l’inconvenient més gran que presenta l’aigua de l’aixeta, segur que si sortim al carrer i preguntem a la gent, la majoria ens dirà que té molt mal gust, sobretot a les grans ciutats per l’alt nivell de concentració de clor que té. Això també té solució, omplim una ampolla de vidre i la deixem destapada unes quantes hores, el clor que és un gas, s’evaporarà, o bé l’afegim unes gotes de llimona.

Molts ajuntaments i altres administracions ja han retirat dels seus edificis les fonts d’aigua embotellada i en algun cas fins i tot han regalat als seus treballadors una ampolla reciclable per omplir amb aigua de l’aixeta. Altres han fet campanyes publicitaries per aconsellar a la gent, l’aigua de l’aixeta.

En altres ocasions i en moments puntuals algun ajuntament recomana el contrari, no utilitzar l’aigua de l’aixeta, com en el cas de Port de la Selva per l’alt contingut en clor detectat.


T'agrada? Compartiex-ho!

0
3 shares

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
3
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
2
Em diverteix
M'agrada M'agrada
2
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
1
m'entristeix
M'interesa M'interesa
3
M'interesa
Em fascina Em fascina
2
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada