Sabeu l’origen de l’expressió “Ja has begut oli”?


3
3 points

Quan li diem a algú “Ja has begut oli” vol dir que la pifiada, que ha fet alguna cosa malament, que ja no té remei, que ha fet una malifeta i no es pot escapar del càstig o en termes més col·loquials, que l’ha cagat.

Però d’on prové aquesta expressió que utilitzem tan sovint? Ens hem de remuntar a l’Edat Mitjana i a la Santa Inquisició, una institució creada al segle XIII per lluitar contra els heretges i que es va estendre per la vella Europa durant sis segles, fins que Napoleó la va abolir el 4 de desembre de 1808.

Per tal de fer confessar a homosexuals, blasfems, bruixes, etc., la Santa Inquisició sotmetia a tortures inimaginables als enemics de l’Església Catòlica.

Una d’elles era lligar de mans i peus a la víctima, tapar-li el nas i amb l’ajuda d’un embut o qualsevol altre instrument per tal que no tanqués la boca,  anar introduint-li metalls fosos o oli calent per a la gola, naturalment el resultat era la mort del pobre infortunat.

Així que quan avui en dia li diguem a algú “Ja has begut oli”, sabrem d’on ve aquesta expressió.


T'agrada? Compartiex-ho!

3
3 points

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
0
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
1
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
6
m'entristeix
M'interesa M'interesa
6
M'interesa
Em fascina Em fascina
3
Em fascina

3 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

  1. Hola. Jo tenia entès que la expressió venia de quan a una persona que estava prop de la mort, se li donava l’extremunció, i a banda del ritual signe de la creu, l’oli fet amb làudan es feia beure, i servia de sedació. Per això, ja has begut oli vol dir que estàs acabat, “kaputt”, “finito”.