Cinc sopes de tardor, per fer front al fred.


4
5 shares, 4 points

Quan arriba el fred, el que més ens ve de gust és un sopar al costat d’una bona llar de foc i una bona sopeta calenta.

Avui us aconsellem cinc sopes o brous per afrontar aquests dies de tardor-hivern amb la panxa ben calenta.

Escudella amb galets farcits

 

Ingredients:

  •  Un litre de brou de l’escudella
  •  200 grams de galets grans
  •  100 grams de carn de la pilota

Preparació:

Per fer l’escudella i la pilota, mireu l’anterior recepta d’Escudella i Carn d’Olla.

Per farcir els galets, agafem la carn de la pilota i la fiquem, estrenyent amb una cullereta dins dels galets.

Fem bullir el brou, afegim els galets farcits i quan torni a arrencar el bull, baixem una mica el foc i els deixem coure entre 10 15 minuts, depèn de la mida dels galets.

Servir ben calenta.

Sopa de ceba

 

Ingredients:

  • 1/2 quilo de cebes de Figueres
  • Un gra d’all
  • Dues cullerades de mantega
  • Dues cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • Una cullerada de farina
  • Un litre de brou de verdures
  • Dues cullerades de vi de Porto
  • Quatre llesques de pa del dia abans
  • 100 grams de formatge ratllat, emmental o gruyère
  • Sal i pebre negre.

Preparació:

En una paella posem la mantega i dues cullerades d’oli, quan estigui calent, afegim la ceba tallada en juliana i l’all tallat ben petit. Ho deixem fer a foc lent fins que la ceba estigui ben enrossida.

Un cop la ceba està feta, espolsem una cullerada de farina pel damunt i deixem que es torri una mica, un minut aproximadament.

Afegim el vi de Porto, deixem reduir una mica, incorporem el brou, salpebrem i deixem coure uns 20 minuts a foc lent.

Torrem una mica les llesques de pa i un cop feta la sopa la posem en bols o cassoletes individuals, que puguin anar al forn. Posem dues llesques de pa a cada bol, formatge ratllat pel damunt i ho fiquem al forn a gratinar perquè es fongui el formatge.

Si voleu, a l’hora de coure es pot afegir una branca de farigola o romaní.

Consomé

 

El consomé com del seu nom es pot deduir és un brou consumit, concentrat i que podem servir ben calent, acompanyat d’un rovell d’ou.

Ingredients:

  • Un quart de gallina o pollastre
  • Un os de genoll de vedella
  • Un os o punta de pernil
  • Un os d’espinada de porc
  • Un tros de costella o faldilla de vedella
  • Un porro
  • Una branca d’api
  • Una patata
  • Una ceba
  • Dues pastanagues
  • Aigua
  • Sal.

Preparació: 

En una olla gran amb aigua, posem els ossos, la carn i el pollastre i quan arrenqui el bull, treure’m la bromera que ha fet la carn.

Incorporem les verdures netes i tallades a trossos no molt petits. Quan torni a arrencar el bull, deixem coure a foc mitjà entre 60 i 90 minuts.

Un cop fet, traiem la carn i les verdures i colem el brou perquè no quedin impureses. El posem en una olla o cassola més petita, afegim una copeta de vi de Jerez i el deixem reduir una mica.

Servir ben calent en una tassa o bol.

Sopa d’All

 

La sopa d’all, la gran protagonista dels sopars dels nostres avis, sobretot en  temps de guerra i postguerra, quan no tenien altres ingredients per fer un bon brou. Amb uns alls, una mica de pa i aigua tenien el sopar. Avui en dia perquè tingui una mica més de gust, substituïm l’aigua per un bon brou de verdures.

Ingredients:

  • Alls
  • Pa del dia anterior
  • Brou de verdures
  • Sal i oli d’oliva verge extra.

Preparació:

En un cassó posem a bullir el brou de verdures amb una mica de sal. Mentre es fa, pelem, laminem els alls i els fregim en una paella amb una mica d’oli.

Quan els alls comencin a enrossir-se, no deixem que es cremin, els afegim al brou.

Servim ben calenta acompanyada de trossos de pa natural o torrat.

Sopa de Pastanaga i Gingebre

 

Totes les vitamines de la pastanaga i les propietats del gingebre i la cúrcuma ens ajudaran a combatre els refredats tan comuns de l’hivern.

Ingredients:

  • 1/2 quilo de pastanagues
  • Una ceba petita
  • 50 grams de gingebre fresc
  • El suc d’una taronja
  • 1/2 branca de canyella
  • Una culleradeta de cúrcuma
  • Un litre de brou de verdures
  • Sal, pebre blanc i oli d’oliva verge extra

Preparació:

Pelem, rentem i tallem les pastanagues, la ceba i l’all i els sofregim en una cassola amb una mica d’oli. Salpebrem i afegim el gingebre ratllat, una culleradeta de cúrcuma, el suc de la taronja i la branca de canyella.

A continuació aboquem el brou de verdures, reservant un quart i deixem coure uns 20 minuts.

Triturem tots els ingredients fins que ens quedi com una crema, afegim el quart de brou que havíem reservat i quan arrenqui el bull tanquem el foc.

Servir ben calenta amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra pel damunt.


T'agrada? Compartiex-ho!

4
5 shares, 4 points

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
9
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
9
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
4
M'interesa
Em fascina Em fascina
2
Em fascina

2 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada