En Quim Masferrer ens ensenya com es fa el plat documentat més antic d’Europa, L’Escudella i Carn d’Olla.


1
1 point
Foto: Youtube – Quim Masferrer i les Cuineres de Sils.

Segur que a quasi totes les llars catalanes, aquesta setmana farem bullir una olla ben gran amb l’Escudella i Carn d’Olla, el plat per excel·lència de les festes nadalenques catalanes. Anem a fer un repàs per la història d’aquest menjar tan nostre.

No sabem exactament des de quan a les cases catalanes es menja Escudella i Carn d’Olla, segur que de ben antic, el que sí que sabem és que és el plat de sopa documentat més antic d’Europa. Francesc Eiximenis un escriptor franciscà nascut a Girona, potser un dels més llegits en l’Edat Mitjana, ja recollia aquest plat en la seva obra “Com usar bé de beure e menjar” del segle XIV.

En ella diu que era un plat que menjaven els catalans cada dia. Tres segles després el Baró de Maldà també fa menció de l’Escudella i Carn d’Olla en el seu dietari “Calaix de Sastre”, dient que en menja molt sovint i li agrada molt, d’on es dedueix que l’Escudella i Carn d’Olla no era un menjar tan sols de pobres, era interclassista.

L’origen el trobem en el món de pagès, on els camperols aprofitaven tots els excedents de les collites i el que tenien al rebost per fer un bon caldo i després es menjaven els ingredients acompanyats d’alguna salsa, el Baró de Maldà diu que s’acompanyava de salsa de tomàquet.

El nom d’escudella prové del bol on es menjava la sopa en època medieval, que en llatí era scutella i en castellà escudilla. Al País Valencià li diuen Olla o Putxero a la Catalunya Nord Olla o Ollada i a Girona Bullit.

El costum de menjar Escudella i Carn d’Olla per Nadal, és un costum de ciutat, ja que pels pagesos era un plat bastant habitual. Antigament deien que una bona escudella havia de portar les quatre carns: porc, vedella, xai i gallina, als que anomenaven els “quatre evangelistes” o les “quatre ordes mendicants”, acompanyades de tota classe de verdures i llegums i la pilota es feia només amb pa i cansalada.

En un principi a la sopa se li afegien macarrons tallats i formatge, actualment l’Escudella típica de Nadal es fa amb els galets grossos i molt cops farcits de la carn de la pilota.

Ja fa uns dies que en Quim Masferrer amb el patrocini del Caldo Aneto i l’ajuda de les Cuineres de Sils, ens ofereix en quatre capítols com es fa l’autèntica Escudella i Carn d’Olla. 

Jo el Caldo, elles la Pilota

 

La tradició de fer l’Escudella

 

Anem a menjar Escudella

 


T'agrada? Compartiex-ho!

1
1 point

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
4
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
2
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
3
m'entristeix
M'interesa M'interesa
1
M'interesa
Em fascina Em fascina
1
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada