Tot el que has de saber sobre l’etiqueta ambiental i les restriccions per entrar a Barcelona a partir de l’1 de Gener.


Carrer d’Aragó – Barcelona

A poc més d’una setmana de què entri en vigor la nova normativa de circulació per entrar a la ciutat de Barcelona, anomenada ZBE, intentarem resoldre alguns dubtes.

Què és la zona ZBE?

La ZBE és la zona de baixes emissions que comprèn uns 95 km² de l’àrea de Barcelona en la qual a partir de l’1 de gener del 2020 no podran circular els vehicles sense distintiu de la DGT, de dilluns a divendres de les 7,00 h a les 20,00 h.

Podrem circular per les Rondes?

Les rondes estan excloses de les restriccions, però cap vehicle contaminant podrà utilitzar les sortides per accedir a la ciutat, simplement podrà circular per elles per travessar la ciutat.

A quins vehicles afecta?

Afecta els cotxes, motos i ciclomotors a qui no els hi correspon l’etiqueta ambiental de la DGT:

Cotxes de benzina anteriors a la norma Euro 3 (normalment matriculats abans del 2000) i els dièsel anteriors a la norma Euro 4 (normalment matriculats abans del 2005 o 2006).

Motos i ciclomotors sense distintiu, els anteriors a la norma Euro 2 

Com puc comprovar quin distintiu li correspon al meu vehicle?

Cada vehicle té assignat un tipus de distintiu segons el seu grau contaminant, si no sabem quin ens correspon podem entrar a la web de l’Ajuntament de Barcelona o de l’AMB i comprovar-ho.

On puc demanar el distintiu si no l’he rebut?

Si no hem rebut el distintiu, el podrem sol·licitar en les Oficines de Correus o la seva botiga en línia, en qualsevol gestor col·legiat o en un taller associat al Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona.

Un cop tingui el distintiu és obligatori enganxar-lo al vehicle?

No és obligatori, però sí recomanable, ja que facilitarem la tasca dels agents. En cas que ens aturin, hauran de comprovar si el nostre vehicle té permesa la circulació per la ZBE, si portem el distintiu, serà molt més ràpida la comprovació.

Com es faran els controls?

Més de 100 càmeres ubicades en diferents punts de l’àrea metropolitana seran les encarregades de llegir les matrícules i comprovar quins vehicles no estan autoritzats a circular per la ciutat de Barcelona i cursar la corresponent denúncia.

Hi ha algun període de moratòria i de quant seran les sancions?

Des de gener a finals de març del 2020 es faran els controls però tan sols seran informatius, a partir de l’1 d’abril del 2020 per vulnerar les normes ens poden sancionar amb una multa a partir de 100 € i en funció de la gravetat pot ser molt més greu. En cas de reincidència es poden incrementar en un 30%.

Per les furgonetes, camions, autocars i autobusos, s’estableix una moratòria d’un any.

Qui podrà circular encara que no li correspongui el distintiu ambiental de la DGT? Excepcions.

Estaran autoritzats a circular per la ciutat de Barcelona, els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, vehicles de policia, bombers, ambulàncies i els de serveis essencials com servei mèdic o vehicles funeraris, sempre que estiguin donats d’alta al Registre Metropolità d’autoritzacions.

Puc entrar un dia concret si tinc necessitat? Em sancionaran?

Es podran demanar un màxim de 10 autoritzacions a l’any amb una duració de 24 hores, sempre que es presenti la sol·licitud al Registre Metropolità d’autoritzacions.

Si malgrat haver demanat l’autorització al registre, rebem la sanció, la podrem recórrer amb el justificant de la sol·licitud.


T'agrada? Compartiex-ho!

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
2
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
1
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
6
m'entristeix
M'interesa M'interesa
0
M'interesa
Em fascina Em fascina
0
Em fascina

One Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.