Sabeu que eren les Fondes dels Sisos on es va popularitzar la Botifarra amb Seques?

La botifarra amb mongetes, la botifarra amb seques o amb fesols si no és el plat més típic de la gastronomia catalana, sens dubte és un dels més coneguts per la gent que arriba a Catalunya. La botifarra amb seques es va fer molt popular gràcies a les Fondes dels Sisos, però sabeu que eren i perquè s’anomenaven així?

Les Fondes dels Sisos eren les fondes populars que hi havia a Barcelona durant l’època de la Renaixença al segle XIX, on se servia menjar casolà a preus relativament econòmics i normalment freqüentades per gent modesta, obrers i treballadors d’oficis, en contraposició als restaurants d’elit molt influenciats per la cuina francesa i on acostumava a anar la burgesia catalana.

El que ara és el Barri Gòtic i el Raval estava ple d’aquests llocs on es podia dormir i menjar per un preu econòmic, precisament el nom dels sisos com se les coneixia ve del cost que tenia dormir una nit que eren sis rals, mentre un dinar acostumava a valer dos rals.

Una de les curiositats de les Fondes dels Sisos és que els cambrers que anaven amb uns davantals fins als turmells, cantaven els plats que tenien al menú amb uns noms una mica especials i que a vegades poc tenien a veure amb els ingredients del plat, tenien un punt d’humor i poesia.

Can Culleretes fundat per la família Agut en 1786 és un dels restaurants més antics de Barcelona i encara conserva aquell aspecte que tenia l’antiga Fonda Culleretes.

Alguns dels plats que servien en les Fondes dels Sisos:

  • Sopa amb bales – Sopa amb mandonguilles
  • Arròs amb sabates – Arròs amb musclos
  • Seques– Mongetes cuites
  • Botifarra amb seques – Botifarra amb mongetes cuites
  • Ballarina amb una reina de los mares – Seques amb arengades
  • Metralla – Cigrons guisats
  • Un pagès – Trinxat
  • Un pagès amb barretina – Trinxat amb arengada
  • Una noia del país – Una botifarra
  • Onze mil verges – Mongetes fregides
  • Un alcalde – Un pebrot vermell gran cuit
  • Una emperadriu – Una anxova
  • Una bicicleta – Dos ous ferrats
  • Els peus del senyor – Peus de porc
  • Saltabarrancs o picaportes – Manetes de be fregides o guisades
  • Peus de ministre – Peus de porc amb naps
  • Un tall que no mossegui – Conill sense el cap

Quan el cambrer acabava de fer la cantarella dels plats, el client li deia quins volia, però algun cop es trobaven amb clients dubtosos que els hi costava decidir-se i havien de repetir la cantarella fins que triava el plat, aquest client també tenia un nom, era un Llepacrestes.

Les mongetes, originaries d’Amèrica, van ser introduïdes a la cuina catalana a partir del segle XVI i a la botifarra l’anomenaven llonganissa, nom que algunes comarques encara conserven. El plat de mongetes o seques amb botifarra es va fer popular gràcies a les Fondes dels Sisos, al que també anomenaven “Una noia del país i onze mil verges”.

Recepta tradicional de Botifarra amb seques

Ingredients:

  • Una botifarra
  • 200 grams de mongetes blanques cuites
  • Un gra d’all
  • Julivert
  • Sal i oli d’oliva verge extra.

Preparació:

En una paella o planxa amb poc oli posem la botifarra i la deixem coure fins que estigui daurada i cuita per dins, donant-li la volta perquè es faci pels dos costats.

Un cop feta la botifarra, en el mateix oli saltegem les mongetes que podem comprar ja cuites o bé fer-les nosaltres, al final trobareu la recepta per fer-les.

Quan les mongetes estiguin quasi a punt, és a dir seques, afegim una picada d’all i julivert, li donarà el toc característic d’aquest plat. Tastem de sal i si cal, rectifiquem.

Servim les mongetes amb un rajolí d’oli pel damunt i la botifarra. Ho podem acompanyar amb un bon allioli.

Recepta de Cuina, Com es fa – Mongetes Cuites

Tags: Botifarra, Fondes Sisos, Recepta, seques

Notícies semblants: