Sabeu quina relació hi ha entre el Futbolí i Montserrat?


1
157 shares, 1 point

El futbolí el va inventar Alejandro Finisterre (1919-2007) un gallec republicà que va ser ferit a Madrid, en un bombardeig de la Gerra Civil. En principi el van traslladar a València, però com les ferides eren tan greus el van portar a l’hospital de sang de Montserrat.

Quan era ingressat a l’hospital Colònia Puig de Montserrat, (antic hotel convertit en hospital durant la guerra), recuperant-se de les ferides, només sentia queixar-se als seus companys també ferits, que no podien jugar al futbol i molts, per culpa de les ferides, segur que no podrien tornar-ho a fer mai més.

Finisterre que era un apassionat del tenis de taula, va començar a pensar que igual podia fer una taula similar per poder jugar al futbol. El que volia era aixecar l’ànim dels companys ferits, així que es va posar a pensar i a treballar.

Va demanar ajuda al fuster de l’hospital, Francisco Javier Altuna, un basc que seguint les instruccions que li donava Finisterre anava construint la taula, les figuretes de fusta pintades i assemblades dins unes barres de ferro, les porteries, etc. i així de mica en mica es va construir el primer futbolí.

Amb aquest invent va tornar l’alegria i les ganes de viure als seus companys ferits. L’any 1937 el va patentar, però quan fugia a França, cap a l’exili, va perdre tots els papers, la patent i els plànols per culpa d’una gran tempesta.

De França va marxar cap a Amèrica però va dedicar tota la seva vida a perfeccionar el seu invent i promocionar-lo per tot el món. A més era editor i també es va encarregar de promoure la poesia i cultura espanyola per tot arreu. Després de la mort de Franco, i un cop restablerta la democràcia, l’any 1976 va tornar a Espanya on va viure fins a la seva mort, l’any 2007 a Zamora.


T'agrada? Compartiex-ho!

1
157 shares, 1 point

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
6
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
3
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
3
M'interesa
Em fascina Em fascina
1
Em fascina

One Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.