Temps de Calçots – La seva història i les millors receptes.


0

Ara que ha començat la temporada de Calçots, coneixerem el seu origen, la tradició d’aquesta delícia de la gastronomia catalana i alguna recepta de com cuinar-los.

El Calçot és una ceba blanca que es conrea des del novembre fins a l’abril. El seu nom prové de la forma en què es fa el cultiu, primer es planta la llavor i quan germina s’arrenquen els planters i es guarden fins al moment de plantar-los. Un cop plantats, a mesura que van creixent els brots es calcen, és a dir es van tapant amb terra amb el qual s’aconsegueix una ceba més blanca.

Aquest procés es repeteix dos o tres cops durant el cultiu perquè la ceba s’hagi d’estirar buscant la llum i així es faci més llarga i blanca. Segons la reglamentació d’Indicació Geogràfica Protegida, la llargada ha d’estar entre 15 i 25 cm.

L’origen del Calçot l’hem de buscar a l’Orient Mitjà, però ja de molt antic les cultures mediterrànies coneixien els Calçots. En una excavació feta a Hongria van trobar una pintura del segle III amb la reproducció d’un home menjant calçots, als que els romans denominaven “porrus capitatus” i que menjaven amb el mateix ritual que fem nosaltres ara, amb la mà alçada, un bol amb la salsa i ficant-se el calçot a la boca.

Si busquem l’origen de la tradició de menjar Calçots al nostre país, hem d’anar a la zona de Valls. Diuen que tot va començar amb un camperol d’aquells indrets, conegut per Xat de Benaiges, que a finals del segle XIX se li van cremar uns brots de calçots i per aprofitar-los els va pelar i se’ls va menjar, descobrint que tenien un gust molt més suau i dolç que una ceba normal. Diuen que també va ser ell el que va crear l’autèntica salsa per acompanyar els Calçots, la Salvitxada.

Actualment trobem Calçots a la majoria de supermercats i botigues de Catalunya, fins i tot han traspassat les nostres fronteres i s’han fet molt populars a països com Portugal, però si volem gaudir d’una bona Calçotada i de la Festa que es fa entorn d’aquesta ceba meravellosa, haurem d’anar al bressol del Calçot, a Valls, que any rere any fa el tret de sortida a la Temporada del Calçot.

Calçotada de Valls

El moment àlgid dels calçots arriba amb la Festa de la Calçotada de Valls que acostuma a celebrar-se l’últim diumenge de gener. En ella es fa el Concurs de menjar calçots, es tria el millor productor i la millor salsa d’acompanyament.

El calçot de Valls té l’acreditació d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), distintiu de qualitat reconegut per la Unió Europea.

Diferents formes de fer els Calçots (Cliqueu a la imatge per veure la recepta)

La forma tradicional de fer-los i sens dubte com estan més bons són fets al foc, amb flama, no amb brasa i amb llenya de sarment (branques de les vinyes).

Si no tenim una barbacoa o llar de foc, també els podem fer al forn.

I fins i tot podem fer Hamburgueses de Calçots

Actualment a moltes botigues podem trobar Botifarra de Calçots i també podem fer un arròs, o en tempura.


T'agrada? Compartiex-ho!

0

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
18
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
1
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
1
M'interesa
Em fascina Em fascina
0
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.