El termòmetre gegant de Portal de l’Àngel ha deixat de funcionar (1956-2020)


0

Des de 1956 tots els barcelonins i barcelonines quan passàvem pel Portal de l’Àngel miràvem la temperatura que marcava el termòmetre gegant que hi ha a la façana on estava ubicada l’Òptica Cottet, tan popular es va fer que la gent sempre es referia a ell com el termòmetre de Can Cottet.

Sens dubte és el més gran, el més pesat i el més famós de tota la ciutat de Barcelona, però també és un dels més grans d’Europa. Pesa dues tones, 22 metres de llargada i pot mesurar la temperatura entre els -5 °C i els 40 °C.

D’ençà que l’Òptica Cottet va tancar la botiga de Portal de l’Àngel per traslladar-se a un local molt més gran de la Rambla Catalunya i la família va vendre l’edifici, el termòmetre ha deixat de funcionar. Esperem que els nous propietaris encara que facin remodelació de l’edifici conservin aquesta joia tan preuada del centre de la Ciutat Comtal.

El motiu de què no funcioni és pel tall de subministrament elèctric a l’edifici. No estaria de més que l’ajuntament amb el consentiment dels propietaris, l’endollessin a la xarxa pública fins que no estigui l’edifici en funcionament.

La família Cottet, propietària de l’Òptica, és d’origen francès. L’any 1888 van venir a Barcelona amb motiu de l’Exposició Universal per a promocionar i vendre les seves ulleres, es van quedar tan encantats de la ciutat que uns anys més tard, el 1902 van obrir la botiga “Cottet Òptica” al Portal de l’Àngel, encara que en els primers anys el seu nom era “Optical Franco Española“.

Anys després, els fills del fundador, van pensar que seria bona idea instal·lar un termòmetre gegant, com a reclam publicitari, similar a uns que havien vist a Copenhaguen i Brussel·les. L’any 1944 comencen a demanar pressupostos a empreses europees, però com estaven immerses en plena Segona Guerra Mundial, el projecte es va endarrerir, fins que l’any 1955 una empresa barcelonina va acceptar la comanda, era Guerin Societat Comandita del carrer Via Júlia.

Quan s’estava muntant el desembre de 1955, va esclatar una onada de fred que va obligar a endarrerir les obres. Va ser el 25 de febrer de 1956 quan es va inaugurar el llavors, termòmetre més gran del món.


T'agrada? Compartiex-ho!

0

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
17
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
6
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
59
m'entristeix
M'interesa M'interesa
6
M'interesa
Em fascina Em fascina
3
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.