Ara fa 54 anys que es va estavellar un avió al Montseny – La catàstrofe aèria més greu de Catalunya i el misteri de la víctima 113


Era el 3 de juliol de 1970
al voltant de les sis de la tarda, quan un avió procedent de Manchester es va estavellar al Montseny, era un Comet 4 de la companyia Dan Air que portava 112 persones (105 passatgers i 7 tripulants). No va haver-hi supervivents.

L’avió procedent de Manchester havia d’aterrar a l’aeroport del Prat. Les causes de l’accident encara no estan clares, era un dia plujós, minuts abans d’estavellar-se el pilot dóna la seva ubicació dient que es troba a Sabadell quan estava al Montseny, des de l’aeroport li donen instruccions que comenci la maniobra de descens i en fer-ho en lloc de trobar-se amb les pistes del Prat, es va trobar amb el pic de les Agudes proper a la localitat d’Arbúcies.

La gent més gran d’Arbúcies encara té a la seva ment els cadàvers destrossats dels 112 passatgers i una fosa comuna al seu cementiri els recorda. Van decidir no repatriar els cossos de les víctimes i enterrar-los en una fossa comuna a l’entrada del cementiri d’Arbúcies. El motiu per no repatriar-los al Regne Unit va ser per l’estat en què es trobaven els cossos i que no van trobar prou caixes de zinc, com era preceptiu per fer el viatge.

Un misteri una mica macabre envolta la catàstrofe aèria més greu del nostre país. En la llista del passatge figuraven 105 persones i 7 tripulants, en total 112 viatgers, però quan van fer el recompte dels cadàvers van aparèixer 113 caps. Uns apunten a una errada en la llista del passatge, altres a què l’avió portava algun polissó, que fos un pastor que guardava algun ramat al Montseny o algú que simplement passejava. Mai sabrem qui era la víctima 113 d’aquell terrible accident d’aviació.

Una gran creu amb una làpida a cada costat, amb els noms de les víctimes presideix la fossa comuna al cementiri d’Arbúcies, on encara avui en dia a l’estiu alguns familiars de les víctimes, aprofiten les vacances a Catalunya per visitar la tomba dels seus éssers estimats, que venien a passar un estiu a la costa catalana, però mai van arribar a veure el mar.

Fossa Comuna Cementiri Arbúcies – Foto: Wikipedia
Tags: Accident Aeri

Notícies semblants: