Avui fa 82 anys que començava la Batalla de l’Ebre


1

Tal dia com avui, diada de Sant Jaume, de l’any 1938 començava la famosa Batalla de l’Ebre on s’estima van morir 30.000 persones.

Dos anys després de l’inici de la Guerra Civil espanyola, la nit del 25 de juliol els republicans es van decidir a travessar el riu Ebre, entre Mequinensa i Amposta per tal de sorprendre a les tropes franquistes. La batalla més cruenta de la Guerra Civil que es va desenvolupar a les terres del Matarranya, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta, havia començat.

Els republicans pretenien frenar l’avenç de les tropes franquistes sobre València, amb l’esperança que les potències europees com França i Gran Bretanya que lluitaven contra el nazisme, intervinguessin en el conflicte bèl·lic espanyol, però no va ser així. Els catalans ja estem acostumats que Europa no reaccioni, que doni l’esquena als nostres conflictes.

Les tropes franquistes que tenien millor artilleria, aviació i personal humà, van necessitar 115 dies per obligar els republicans a tornar a travessar el riu. 115 dies de desgast i de mort que molts dels nostres avis van recordar tota la vida. El 16 de novembre els republicans tornaven a l’altre costat de l’Ebre i el 26 de gener del 1939 les tropes franquistes entraven a Barcelona.


T'agrada? Compartiex-ho!

1

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
0
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
2
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
13
m'entristeix
M'interesa M'interesa
2
M'interesa
Em fascina Em fascina
3
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.