9 de febrer de 1908 – Inauguració del Palau de la Música Catalana – Coneix la seva història


1

El 9 de febrer de 1908 després de tres anys de construcció es va inaugurar el Palau de la Música Catalana, un edifici obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner com auditori per ser la seu de l’Orfeó Català i el lloc on oferir els seus concerts. L’anomenada “Casa dels Cants” avui fa cent tretze anys.

El Palau de la Música Catalana es va construir en el que llavors era el centre neuràlgic de la ciutat de Barcelona, el barri de Sant Pere, a prop d’una de les vies més importants d’aquells temps, la Via Laietana.

L’encàrrec de la construcció de l’edifici del Palau va ser l’Orfeó Català, fundat per Lluís Millet i Amadeu Vives a finals del segle XIX. Els diners per poder fer l’obra va ser aportat per industrials i financers catalans, la burgesia catalana de principis del segle XX, amants de la música i que amb anterioritat ja havien finançat el Teatre de l’Òpera i el Ballet del Gran Teatre del Liceu.

Quan va ser inaugurat el van catalogar com el millor edifici de l’any 1908 en un concurs que feia l’Ajuntament de Barcelona i posteriorment el 4 de desembre de 1997 quasi noranta anys més tard va ser declarat Patrimoni Mundial per la Unesco, l’única sala de concerts del món amb aquesta distinció.

Per la construcció del Palau, es van reunir els millors professionals de cada especialitat d’aquell estil modernista de principis del segle XX i així van aconseguir fer un edifici amb la millor arquitectura, mosaics, marbres, paviments, decoració, escultures i sobretot l’esplèndid treball amb els vitralls com el de la claraboia de la sala central que tothom que arriba al Palau no pot deixar de mirar al cel.

Al llarg d’aquests més de cent anys la principal funció del Palau de la Música Catalana ha estat la d’acollir actes musicals, en especial el cant coral, però també concerts de grans artistes de fama mundial. Sovint a estat una icona d’identitat de la vida política catalana, com en els darrers concerts de Sant Esteve en els que sempre s’ha reivindicat la llibertat dels presos polítics.

En aquest context polític de la història del Palau, cal destacar “Els Fets del Palau” ocorreguts l’any 1960 quan amb motiu del centenari del naixement de Joan Maragall pretenien interpretar “El Cant de la Senyera”, però aquest aniversari malauradament va coincidir amb una visita que va fer el dictador Francisco Franco a Catalunya i per decisió governativa es va prohibir cantar “El cant de la Senyera”.

El públic assistent al concert, indignat per la censura, es va posar en peu i va començar a cantar l’himne al mateix temps que llençaven fulls contra el dictador. El resultat no va ser molt diferent del que està passant en aquests darrers anys, va haver-hi diverses detencions, un d’ells Jordi Pujol, el futur president de la Generalitat que malgrat no ser-hi present en el concert va ser sotmès a un consell de guerra.

Malauradament el Palau de la Música Catalana ha estat notícia en els darrers anys pel cas de desfalc realitzar per Fèlix Maria Millet i Tusell i els seus col·laboradors, l’anomenat Cas Palau i pel que van ser condemnats a penes d’entre 7 i 9 anys de presó.

Escoltem el “Cant de la Senyera” al Palau de la Música Catalana on tants anys va estar prohibit.


T'agrada? Compartiex-ho!

1

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
0
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
0
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
2
m'entristeix
M'interesa M'interesa
4
M'interesa
Em fascina Em fascina
1
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.