NATURA

La Cerdanya

La Cerdanya és una comarca natural de Catalunya situada als Pirineus Catalans, a la capçalera del riu Segre. Es caracteritza per ser una comarca muntanyenca amb una plana elevada única als Pirineus, atès que no n’hi ha cap altra de magnitud considerable.

Hom sol dividir la Cerdanya en l’Alta Cerdanya i la Baixa Cerdanya. Aquesta divisió rau en el fet que administrativament pertanyen a dos estats diferents: l’Alta Cerdanya, administrada per França i no constituïda com a entitat administrativa, es troba inclosa al departament dels Pirineus Orientals (regió Llenguadoc-Rosselló) conegut popularment com la Catalunya del Nord. La Baixa Cerdanya, administrada per Espanya, es troba a la comunitat autònoma de Catalunya i està constituïda com a comarca, administrada pel Consell Comarcal de la Cerdanya. A la vegada, la Baixa Cerdanya es divideix en les províncies de Girona (11 municipis) i Lleida (6 municipis).

A desgrat que s’emprin els termes d’Alta i Baixa Cerdanya per diferenciar-les, en l’ús habitual, els residents nord-catalans anomenen l’Alta Cerdanya simplement la Cerdanya (o la Cerdagne en francès). El mateix passa amb la Baixa Cerdanya, que a més té com a nom oficial la Cerdanya.

Tags: La Cerdanya

Notícies semblants: