CIUTATS

Parc d’atraccions del Tibidabo – Barcelona – Coneix la seva història

Història del Parc d’atraccions del Tibidabo

La muntanya del Tibidabo és el pic més alt, amb 512 metres d’altitud, del parc natural de la serra de Collserola.

L’any 1283 el rei Pere II el Gran, nomena la muntanya com un dels límits de la ciutat. Al llarg de l’Edat Mitjana se la coneix com el pic de l’Àguila, però en el segle XVI els monjos del monestir de Sant Jerònim la van anomenar Tibidabo, mot format per dues paraules “tibi i dabo, extretes de l’evangeli de Sant Mateu i que signifiquen te daré“.

L’any 1886 es va construir una petita capella en el pic de la muntanya i l’any 1888, amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona, es va obrir la carretera que arribava fins dalt de la muntanya. Van fer un pavelló d’estil àrab perquè servis de residència per la reina Maria Cristina durant la seva visita a l’Exposició Universal.

L’any següent, 1889, el farmacèutic Salvador Andreu i Grau, dins del seu afany d’apropar la ciutat a la muntanya, va impulsar la creació d’un tramvia, l’actual tramvia blau, un funicular i un gran parc d’atraccions.

Les obres d’urbanització de la zona van començar l’any 1900 i el 29 d’octubre de 1901 s’inaugurava l’avinguda del Tibidabo, el tramvia i el funicular, obra de l’enginyer Bonaventura Roig i el parc d’atraccions, que els primers anys es va limitar a atractius telescopis i prismàtics per veure la ciutat, gronxadors, jocs de bolos, autòmats i una estació de coloms missatgers. També s’oferien actuacions musicals i pujades en globus.

Els habitants de Barcelona, poc més de mig milió de persones, van rebre amb entusiasme la idea de poder arribar amb tanta comoditat fins a la muntanya del Tibidabo i poder gaudir de les meravelloses vistes de la ciutat. Al principi era la burgesia catalana la que accedia, però amb el temps el va anar popularitzant, sobretot amb la construcció del parc d’atraccions i els cafès i restaurants.

  • L’any 1910 s’inaugura el carrusel elèctric.
  • L’any 1913 es contracta a una tribu del Senegal perquè faci una demostració del costum i estil de vida del seu país.
  • L’any 1915 es construeix el ferrocarril aeri.
  • L’any 1916 es fa una exposició temàtica sobre la primera Guerra Mundial.
  • L’any 1921 es construeix la talaia de 50 metres d’alçada.
  • L’any 1924 un trenet que dóna la volta a tota la muntanya i ofereix una espectacular vista de la ciutat.
  • L’any 1928 s’inaugura el famós avió, que és una rèplica de l’avió que va fer el primer vol sobre Barcelona-Madrid.

Durant la guerra civil, 1936, va patir alguns desperfectes, però de poca importància, el parc queda en un període de calma. En el temps de la dictadura, s’inauguren els cotxes de xoc i el mini golf.

A partir de 1940, en plena postguerra, ressorgeix l’esperit del parc i es fan obres de millora dels jardins, es creen noves atraccions, es reforma el Gran Cafè Restaurant Tibidabo i l’hotel passa a ser La Masia. L’any 1947 es comencen a celebrar revetlles d’estiu i s’inaugura el laberint de xiprers.

Durant la dècada dels 50 el parc té la seva època daurada. Es reforma el funicular, s’inaugura el teatre infantil i noves atraccions com les olles voladores, el castell encantat, la casa de les sorpreses, etc.

L’any 1959 neixen els gegants del Tibidabo, Donya Atalaia i Don Avió i els cap grossos.

La dècada dels 60 continua amb la construcció de noves atraccions com la muntanya russa, la roda panoràmica, el palau de la llum, etc.

Fins al dia d’avui, el parc no ha deixat d’oferir noves atraccions com el circuit de karts, i adaptant les antigues als temps que vivim, com la construcció d’un gran aparcament per a cotxes, l’any 1978.

Malgrat tot, a finals dels anys 90 sofreix una gran crisi provocada potser per la mala gestió econòmica, però també per la inauguració de Port Aventura, que obliga al tancament durant alguns períodes de l’any, per acabar amb la fallida de la societat l’any 1999, curiosament l’any del seu centenari.

Amb l’arribada del nou segle i a causa dels embargaments executats per la Seguretat Social, l’ajuntament de Barcelona i la Tresoreria General de la Seguretat Social, exerceixen el seu
dret de tanteig en la subhasta i subscriuen un conveni de compravenda de tots els béns. A partir d’aquest moment sorgeixen nous projectes, noves ofertes i noves atraccions per fer més atractiu el parc a la gent de la ciutat i els visitants.

 

Tags: Tibidabo

Notícies semblants: