142 anys de la col·locació de la primera pedra de la Sagrada Família

Ara fa 142 anys de la col·locació de la primera pedra del Temple de la Sagrada Família. Concretament, va ser el 19 de març de 1882 quan l’arquitecte originari, Francesc de Paula Villar, va tenir aquest honor. Més tard va abandonar el projecte per discrepàncies amb l’Ajuntament i va ser Antoni Gaudí un jove arquitecte de 31 anys el que es va fer càrrec de les obres fins que va morir l’any 1926, atropellat per un tramvia, però d’alguna forma l’esperit Gaudí continua en el temple, ja que les seves restes descansen en una capella de la cripta.

Estava previst que la construcció es donés per finalitzada amb 18 torres l’any 2026, però a causa de la pandèmia de la covid no podrà ser. El finançament d’aquesta gran obra sempre s’ha fet mitjançant donacions privades i entrades dels visitants.

Al llarg d’aquests 142 anys hi ha hagut molts entrebancs que han fet pensar que seria inviable la finalització de l’obra, com l’incendi que es va produir a principis de la guerra civil, incendi provocat que va destruir els plànols i maquetes originals. Quan van començar les obres el lloc era un descampat, actualment està en ple centre de la ciutat, el lloc més visitat del món a la dreta de l’eixample barceloní.

Si realment acabessin les obres l’any 2026, coincidiria amb el centenari de la mort de Gaudí. Aquest era el repte que es volia aconseguir, però la pandèmia de la Covid-19 ho ha posat molt complicat. Un gran estel de llum ja corona la torre de la Mare de Déu, un estel  fet de vidre lluminós que reflecteix la llum del dia i durant la nit projecta la seva pròpia llum.

 

Com serà la Sagrada Família un cop acabada

 

Com s’han aixecat les torres centrals

Tags: Sagrada Familia

Notícies semblants: