FESTES

Quan comença la tradició de regalar el llibre i la rosa per Sant Jordi?

 

La tradició del llibre i la rosa

El 23 d’abril és Sant Jordi, patró de Catalunya. Celebrem el dia del llibre i la rosa, però pels catalans també és el nostre dia dels enamorats, en record a la llegenda que diu que Sant Jordi va salvar la princesa del drac.

Es va escollir aquest dia per ser el dia de la mort de Sant Jordi l’any 303, possiblement a Palestina i per ser el dia que va morir Cervantes, autor d’una de les obres més important de tots els temps, El Quixot.

A Barcelona, durant el segle XV, se celebrava una fira, la Fira dels Enamorats i era tradició regalar una rosa a totes les noies que anaven a la missa que se celebrava al Palau de la Generalitat, actualment és un dels dies de portes obertes al Palau.

Molts anys més tard, concretament el 1926 es va començar a celebrar el dia del llibre. En principi s’havia escollit el 7 d’octubre que era el dia en què va néixer Cervantes. L’any 1930 es va canviar al 23 d’abril per commemorar no el naixement, sinó la mort de l’escriptor. Des de llavors es va estendre el costum de regalar un llibre als nois i una rosa a les noies.

L’any 1995 la Unesco va declarar el 23 d’abril com “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor”, en commemoració també de la mort de Shakespeare. Aquest dia també va morir el nostre Josep Pla.

Tags: Llibre, Roses

Notícies semblants: