CIUTATS

Voleu veure l’estàtua de la llibertat catalana?

L’estàtua de la llibertat a Barcelona

Doncs haureu de passar per la Biblioteca Arús, primera biblioteca pública de Barcelona, situada al Passeig de Sant Joan, 26. L’any 1895 es va col·locar a l’entrada de la biblioteca una rèplica de dos metres d’alçada.

L’estàtua de la llibertat de Nova York, de 46 metres d’alçada, icona de la ciutat i de tot el país americà, va ser un regal de França als Estats Units amb motiu del centenari de la seva independència. Tres anys després el país americà va regalar una rèplica a la ciutat de París en els actes de la celebració del centenari de la Revolució Francesa.

Però a Barcelona també tenim una rèplica. És quasi idèntica menys un detall, a l’original de Nova York en el llibre que té a la mà esquerra està escrit l’any de la independència dels EE.UU i a la catalana figuren les paraules “Anima Libertas” (llibertat de l’ànima), paraules molt adients quan s’hi havia de col·locar en una biblioteca, sabem que l’educació i els coneixements sempre ens fan més lliures.

Alguns diuen que aquestes paraules es deuen al fet que els que van fer l’encàrrec a l’escultor Manel Fuxà, eren molt propers a la maçoneria.

Tags: Estàtua llibertat

Notícies semblants: