Vols conèixer les 11 meravelles que tenim a Catalunya?

Les onze meravelles de Catalunya

A Catalunya tenim onze meravelles declarades Patrimoni Mundial per la Unesco. Sis són monuments o conjunt de monuments i cinc són considerades Patrimoni Cultural Immaterial.

  • Any 1991 – Monestir de Santa Maria de Poblet, fundat l’any 1150 per l’orde del Cister i situat al terme municipal de Vimbodí a la Conca de Barberà.

  • Any 1997 – Palau de la Música i Hospital de Sant Pau. Dues de les obres del modernista Lluís Domènech i Montaner. El Palau es va construir entre els anys 1905 i 1908 i l’Hospital de Sant Pau en dues fases, entre 1902 i 1930.

           

  • Any 1998 – Art Rupestre de l’Arc Mediterrani. És el conjunt de jaciments d’art rupestre més gran d’Europa i situat al Mediterrani. A Catalunya tenim uns 60 assentaments, però destaquen tres d’ells:

Els abrics d’ermites de la Serra de la Pietat a Ulldecona

 La Roca dels Moros a Cogul

La Cova dels Vilasos o dels Vilars a Os de Balaguer.

  • Any 2000 – Conjunt arqueològic de Tàrraco. Comprèn 14 monuments romans de la comarca del Tarragonès:

El Fòrum Provincial 

El Fòrum de la Colònia

Les muralles romanes

L’anfiteatre

El circ

L’aqüeducte de les Ferreres

La pedrera de Mèdol

El recinte de culte del Fòrum Provincial

La Torre dels Escipions

El teatre romà de Tarragona

La necròpolis paleocristiana

L’arc de Berà

La Vi-la romana dels Munts a Altafulla

La Vil-la romana de Centcelles a Constantí

  • Any 2000 – Conjunt d’Esglésies de la Vall de Boí. En mig del Pirineu Lleidatà, a la comarca de l’Alta Ribagorça trobem un conjunt de pobles petits amb una església romànica cadascun.

  • Anys 1984 a 2005 – L’Obra d’Antoni Gaudí.

Any 1984 – El Parc Güell

               Any  1984 – El Palau Güell

Any 1984 – La casa Milà

Any 2005 – Casa Vicens, Façana de la Nativitat i Cripta de la Sagrada Família

      

Any 2005 – Casa Batlló Any 2005 – Colònia Güell

 Com a Patrimoni Immaterial trobem:

  • Any 2005 – La Patum de Berga. La Patum és una festa tradicional que se celebra per Corpus a la ciutat de Berga, comarca del Berguedà. El protagonista principal de la festa és el foc.

  • Any 2010 – Els Castellers. De tots és conegut que des de la primavera fins a la tardor un dels protagonistes de totes les festes majors de Catalunya són els castellers. A finals d’agost, per les festes de Santa Tecla, celebren la seva Diada Castellera anual a Tarragona.

  • Any 2010 – La Dieta Mediterrània. Una dieta saludable basada principalment en el consum de més vegetals i menys carns i hidrats de carboni.

  • Any 2013 – Experiència del Montseny. Recull tradicions i expressions orals, arts de l’espectacle, pràctiques socials, rituals, esdeveniments festius, coneixements i usos relacionats amb la natura i l’univers, i tècniques artesanals tradicionals. Inclou des de llegendes fins a dites i refranys, passant per endevinalles, cançons, danses, vocabulari autòcton, oficis tradicionals o jocs. En definitiva, és un recull tota la riquesa d’un dels parcs naturals més grans de Catalunya.

  • Any 2015 – Les Falles del Pirineu. És una tradició festiva del Pirineu que se celebra en el solstici d’estiu (excepte una que es fa a l’hivern) i on el protagonista torna a ser el foc.

Tags: Catalunya

Notícies semblants: