CIUTATS

Sabeu que a Lleida hi ha una meuca?

La campana meuca

Quan sentim la paraula meuca tots pensem en una dona pública, lleugera, golfa, en definitiva en una prostituta.

Una de les set campanes que té el campanar de La Seu Vella de Lleida, es diu meuca. Té una inscripció que diu “MEUCA AVE MARIA PURISSIMA CABILDO CATEDRAL 1946″. Està clar que dins d’aquest context, la paraula meuca havia de tenir un altre significat, però no sabem quin.

La meuca té una funció litúrgica i està acompanyada de Bàrbara, Puríssima, Crist i Marieta, amb la mateixa funció, són elèctriques i daten del segle XX. Hi ha dues més antigues que daten del segle XV i són Silvestra, que toca les hores i Mònica que toca els quarts.

Al llarg de la història les set han repicat tant en moment difícils de la història de Lleida i Catalunya, com en actes festius, per exemple per donar el toc de sortida a la Via Catalana, l’onze de setembre de 2013.

Tags: Meuca

Notícies semblants: