D’on ve l’expressió posar les banyes?

L’expressió: Posar les banyes

Tots hem sentit que quan una persona és infidel a la seva parella, diem que li han posat les banyes. Aquesta expressió tan popular té una explicació.

Hi ha diverses teories, però la més creïble és que prové dels vikings. Quan els soldats vikings marxaven a les guerres i conquerien un territori, al que nomenaven cap del poble li donaven una mena de “derecho de pernada”, és a dir que podia mantenir relacions amb qualsevol dona del poble.

Perquè no els molestessin i ningú els hi fes retrets per estar amb la dona d’un altre, col·locaven el típic casc amb banyes a la porta de la casa.

Hi ha una altra teoria molt divertida que prové del “Libro del Buen Amor del Arcipreste de Hita“. En un capítol narra la història d’un pintor que ha de marxar de casa per dos anys i perquè la seva dona no li fos infidel, li pinta un xai sota el melic. Com l’esposa l’és infidel se li esborra la pintura i per solucionar-ho li demana al seu amant que li torni a fer la pintura, però l’amant en lloc d’un xai li pinta una ovella amb banyes.
Quan torna el marit i veu les banyes, li pregunta a la dona com és possible que el xai que ell li va pintar, s’hi hagi convertit en una ovella amb banyes, i la dona amb tota la tranquil·litat del món li contesta que és normal, que amb el temps que ell ha estat fora, el xai ha crescut.

Creieu la versió que més us agradi o potser les dues no són més que llegendes. Avui en dia ni posem el casc a la porta ni pintem xais.

Tags: banyes

Notícies semblants: