Perquè amb el temps el pa s’endureix i les galetes s’estoven?
Us heu adonat que dos productes que pràcticament porten els mateixos ingredients, amb el pas del temps, tenen un procés totalment contrari?
Quan obrim una caixa de galetes, estan cruixents i dures, però després de pocs dies s’estoven i en canvi un pa acabat de fer, està tou i l’endemà ja és dur.
L’explicació és ben senzilla, a causa del temps de cocció, les galetes recentment fetes, porten menys aigua que l’aire de l’ambient, mentre que el pa acabat de fer porta més aigua que l’aire.
Tots dos productes tendeixen a igualar la seva humitat amb la de l’ambient, així que les galetes absorbeixen aigua i s’estoven i el pa perd aigua i per això s’endureix.
Per això una solució és l’envasat al buit, ja que com que no tenen contacte amb l’aire de l’ambient, els dos productes conserven intacte el seu grau d’humitat.
Aquesta explicació també serveix per saber perquè un gelat es fon i una sopa es refreda, però en aquest cas, el que s’iguala és la temperatura a la temperatura de l’ambient.