Sabeu on és la farmàcia més antiga d’Europa?

A Catalunya tenim dues farmàcies molt emblemàtiques:

La Farmàcia Esteve és considerada com la més antiga d’Europa, situada a Llívia, una ciutat catalana ubicada dins la Cerdanya francesa.

Es creu que va ser fundada al segle XV, encara que no hi ha constància d’ella fins a l’any 1594. Més de cinc segles d’existència, fins que va tancar definitivament l’any 1942 quan el seu propietari es va traslladar a Puigcerdà i va confiar la custòdia de la farmàcia a l’Ajuntament de Llívia.

23 generacions de la família Esteve han sigut les responsables de la conservació d’aquest patrimoni tan important. L’any 1965 la Diputació de Girona va adquirir la seva propietat i la va instal·lar a l’antiga Torre de Bernat de So, una torre rodona del segle XV, que antigament havia sigut seu de l’ajuntament i presó. Finalment va canviar d’ubicació i ara es troba en un edifici al costat de la Casa de la Vila.

Actualment és el Museu de la Farmàcia on es poden veure tots els elements antics com receptaris, taulell, pots de vidre, caixes renaixentistes, instruments de laboratori, morters, etc., que permeten imaginar-nos com es feien els medicaments en aquells temps.

L’antiga Farmàcia Piñol, abans coneguda com la Farmàcia de cal Tomàs del Potecari, a Llardecans en ple Segrià, és considerada com la farmàcia més antiga de Catalunya que s’ha conservat tal com funcionava, in situ. El fet que es mantingués igual que com va ser dissenyada i fundada a mitjans del segle XIX li atorgava un valor afegit. En ella es poden trobar estils diferents de mobiliari de diferents èpoques.

A diferència de la Farmàcia de Llívia que va canviar de localització, la Farmàcia Piñol continua en el seu lloc original, amb el mobiliari de diferents èpoques, uns 150 pots de la primera meitat del segle XIX, amb la inscripció en llatí del nom del medicament que contenien, molts d’ells encara amb el producte a dins, també hi ha algunes peces aïllades de material de laboratori, com morters, embuts, ampolles, bàscules, etc. que daten dels segles XVIII-XIX.

El sostre, les parets i la porta estan recobertes de pintures murals fetes a l’aigua. Té una biblioteca amb una gran varietat de llibres de farmacologia de diferents èpoques.

Tags: farmàcia

Notícies semblants: