CIUTATS

Sabíeu que la Barceloneta abans era una illa? L’Illa de Maians

El barri de la Barceloneta sempre ha sigut un barri de grans transformacions, un barri mariner, un barri capaç de passar de l’aglomeració més gran de barraques de Catalunya i potser d’Espanya, com era el Somorrostro dels anys 50 a ser un dels barris més turístics de la Barcelona actual, després de la remodelació que es va fer per les Olimpíades de l’any 1992.

A l’Edat Mitjana, Barcelona no tenia un port davant la ciutat emmurallada, el port estava situat sota la muntanya de Montjuïc i la costa era molt diferent del que podem veure avui en dia, potser el mar arribava fins a la Gran Via, però com a conseqüència de l’erosió i la sedimentació del terreny a poc a poc es va veure la necessitat de crear un nou port davant mateix de la ciutat.

Durant el regnat de Juan II d’Aragó, és quan es van començar les obres del nou port, però tenien un obstacle, davant mateix on volien fer-ho hi havia una illa, l’illa de Maians, no era ben bé una illa, més aviat era un illot de sorra format pels sediments que portaven els corrents del mar. Es creu que aquest illot estava situat aproximadament on avui està l’estació de França i la plaça de Pau Vila i pretenien que fos el moll on poguessin atracar els vaixells que arribaven a la ciutat.

L’any 1477 es va posar la primera pedra del nou moll transversal, tant èxit va tenir que uns anys més tard, l’any 1484 es va decidir allargar el moll fins a l’illa de Maians, unint-la així a la Península. El van anomenar el Moll de la Santa Creu.

A poc a poc i com a conseqüència de la sedimentació provinent del Besòs, la sorra va començar a estendre’s i va anar guanyant terreny al mar. Amb el pas dels segles es va anar formant una zona de terra ferma que van començar a ocupar els pescadors amb les seves barraques.

Després del 1714 i amb motiu de la construcció de la Ciutadella (abans presó i actualment el Parlament de Catalunya), molts veïns del barri de la Ribera van ser desnonats i obligats a traslladar-se a l’actual Barceloneta.

Amb una història tan intensa el barri sempre s’ha sabut reinventar i adaptar als nous temps, passar de ser un barri de mariners a ser un dels barris més turístics de Barcelona.

Tags: Barceloneta, Maians

Notícies semblants: