Quin és el monument més gran de Catalunya?

El monument més gran de Catalunya és el Castell de Sant Ferran, ubicat dalt d’un turó a la ciutat de Figueres (Alt Empordà). És considerat com una de les fortaleses més grans d’Europa.

Com a conseqüència del Tractat dels Pirineus signat el 7 de novembre de 1659 i que va donar per acabada la Guerra dels Trenta Anys entre França i Espanya, la frontera entre els dos països es va veure modificada. El comptat del Rosselló i part de la Cerdanya que fins al moment eren comtats catalans van passar a mans franceses, per l’acord dels dos monarques. El territori català quedava dividit en contra de la voluntat de les institucions catalanes i la seva població.

En retrocedir la frontera cap al sud, l’Empordà es va convertir en un lloc fàcil per la invasió francesa, donada l’època de conflictes existents entre els dos països.

L’any 1753, quasi cent anys després de la signatura del Tractat dels Pirineus, es va començar a construir, dalt d’un turó de Figueres, una fortalesa que servís d’element dissuasiu pels possibles invasors i que també s’utilitzaria com allotjament de l’exèrcit espanyol. El resultat va ser la construcció de l’obra més gran d’enginyeria militar.

Com era tradició en aquells temps a la fortalesa se li va donar el nom del monarca regnant en aquell moment, Ferran VI de Borbó: La Reial Plaça de Guerra de Sant Ferran de Figueres.

Quatre mil obrers van treballar durant 13 anys en la construcció de la gran fortalesa. El resultat va ser una enorme construcció de 3.125 metres de perímetre exterior que ocupa 32 hectàrees dalt del turó.

Al llarg de tots aquests anys la Fortalesa de Sant Ferran ha passat per diverses mans. Durant la Guerra del Francès l’any 1808 fou ocupat per l’exèrcit napoleònic i recuperat l’any 1811, posteriorment l’any 1823 el van ocupar de nou les tropes franceses.

L’any 1925 va tenir un soldat molt famós, Salvador Dalí va fer en ella el seu servei militar. Un cop finalitzada la Guerra Civil, l’any 1939, es va convertir en caserna militar fins a l’any 1960 que la van transformar en presó on un dels últims reclusos va ser Tejero, un dels responsables del cop d’estat del 23 de febrer de 1981.

Actualment és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i és l’única fortalesa de Catalunya en mans de l’Estat espanyol.

Tags: Figueres

Notícies semblants: