FESTES

Del 21 al 24 de Setembre – Festa de la Mercè 2018 – Barcelona, la ciutat amb dues patrones

Del 21 al 24 de Setembre, Barcelona celebra la seva festa major en honor a la seva Patrona, la Mare de Déu de la Mercè.

Diu una llegenda, que pels voltants d’aquests dies sempre plou a la ciutat de Barcelona, no és pluja, són les llàgrimes de Santa Eulàlia, l’altra patrona de Barcelona. Sí Barcelona és una ciutat amb dues patrones.

Santa Eulàlia, una jove de 13 anys de Sarrià que al segle IV va enfrontar-se als governants romans per la repressió que patien els cristians. Va ser detinguda i condemnada a patir tantes tortures com anys tenia fins a acabar crucificada.

La Mare de Déu de la Mercè va salvar la ciutat d’una plaga de llagostes quan l’any 1687 tota Catalunya es va veure afectada per una plaga d’aquests insectes. Les autoritats barcelonines es van encomanar a la Mare de Déu de la Mercè prometent-li que si alliberava a la ciutat d’aquella plaga terrible, la nomenarien patrona de la ciutat. La plaga va desaparèixer, però no es va nomenar patrona fins al 1868.

Els barcelonins que no oblidaven a la seva patrona Santa Eulàlia, no estaven d’acord en tenir una nova patrona i durant l’acte de nomenament, un grup de devots es van dirigir a l’església de la Mercè i van apedregar a les autoritats. Finalment durant l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, es va declarar la Mare de Déu de la Mercè patrona de la diòcesi de Barcelona.

Des de llavors, Barcelona és una ciutat amb dues patrones i Santa Eulàlia, al voltant de la Festa de la Mercè, sempre plora d’enveja en veure com els barcelonins homenatgen a la seva rival, la Mare de Déu de la Mercè.

Tot el programa dels esdeveniments d’aquests quatre dies de festa aquí: Benvinguts a la Mercè 2018

Tags: Festa Major de la Mercè

Notícies semblants: