ESPORTS

Tots els escuts del Barça al llarg de la seva història 1899-2018

1899 – El primer escut del Barça volia ser un homenatge a la ciutat de Barcelona i així es va fer un disseny amb l’escut de la ciutat rodejat amb el nom del club “Foot Ball Club Barcelona” i l’any de la seva fundació.

1910 – Els directius del club creien que el Barça es mereixia tenir un escut propi i no una còpia de l’escut de la ciutat, per això van convocar una reunió amb tots els socis que tinguessin una idea a presentar. Va ser una reunió amb tantes idees com discussions, però al final va sortir escollit el disseny de Santiago Femenia, exjugador i soci.

Diuen que té forma d’olla perquè en un moment tens de la reunió un directiu va cridar “Això sembla una olla de grills” i Joan Gamper, de seguida va pensar que l’escut havia de tenir aquesta forma. Una altra versió diu que com a la reunió van existir molts estrangers, es va agafar com a model un escut de Suïssa d’Alemanya o de Polònia.

La part de dalt és un homenatge a Barcelona amb la creu de Sant Jordi i a Catalunya amb les quatre barres. Al mig, les inicials del club F.C.B. i a la part de sota els colors blaugrana i una pilota al mig.

Aquest escut amb diferents variacions al llarg del temps, és l’escut que ens ha acompanyat fins als nostres dies.

Des del 1910 fins avui ha sofert onze modificacions, algunes molt subtils però molt significatives del moment de la història del nostre país.

Durant el franquisme es van veure obligats a fer algunes modificacions:

Del 1941 al 1974 es va castellanitzar el nom del Club i va passar de Futbol Club Barcelona a Club de Fútbol Barcelona, canviant així les seves sigles de F.C.B a C.F.B. a l’escut. Fins a quasi la mort del dictador no es van recuperar les sigles originals del Club.

Del 1941 fins al 1949 es van veure obligats a treure la senyera, representativa de Catalunya i les quatre barres es van convertir en dues. L’any 1949 es va recuperar la senyera.

L’escut que més anys va durar va ser el de l’any 1975 fins al 2002 quan es va fer un canvi bastant important, obra de Claret Serrahima. Es van treure els punts entre les inicials del Club (F.C.B – FCB) i es van suprimir les puntes dels costats. En definitiva un escut més fàcil de reproduir en tots els formats tecnològics dels nostres dies.

L’escut del 2002 ha arribat fins aquí, aquesta mateixa setmana el Barça ha presentat el nou model que serà l’oficial a partir de l’any vinent, si s’aprova la proposta en la pròxima Assemblea de Compromissaris del 20 d’octubre. Continua amb la tradició dels símbols referents a la seva ciutat i al seu país, se suprimeix l’acrònim FCB i dóna més importància als colors blaugranes i a la pilota que ha guanyat en dimensió.

Tags: Escut Barça

Notícies semblants: