Tanca un dels restaurants més emblemàtics de Catalunya – El Sant Pau de Sant Pol de Mar (1988 – 2018)

Després de 30 anys de feina, Carme Ruscalleda i Toni Balam tanquen el Sant Pau, el restaurant amb 3 estrelles Michelin, que va obrir les seves portes l’any 1988 en un antic hostal situat al número 10 del carrer Nou de Sant Pol de Mar.

Cada any per aquestes dates tancaven per vacances, ara quan torni a obrir ja no serà restaurant, però sembla que la saga continuarà i la seva filla obrirà un bar.

Carme Ruscalleda és filla de pagesos i comerciants, la seva família tenia una botiga de queviures que amb el temps es va convertir en una botiga de menjars preparats i delicatessen. Ella sempre havia tingut la idea de posar quatre taules perquè mengessin allà mateix.

L’any 1988 la Carme i el Toni van decidir travessar el carrer i obrir el Sant Pau, davant mateix d’on va néixer la Carme i on continuen vivint. Sempre han apostat per la cuina de proximitat i el producte de temporada.

Carme Ruscalleda és l’única dona en el món que té set estrelles Michelin, tres pel Sant Pau, dos pel Moments de Barcelona i dos més per l’altre Sant Pau a Tòquio. Però a ella no li agraden les distincions entre sexes ni a l’hora de ser premiada, va arribar a rebutjar el premi de millor cuinera de món, més que rebutjar, no va anar a recollir-lo.

Com diu ella al davant de la cuina d’un bon restaurant, pot haver-hi un home o una dona, el que es premia és la bona feina, la faci qui la faci. Ella quan va al mercat no li fan descompte per ser dona, paga els mateixos impostos que qualsevol cuiner home, llavors és pregunta perquè a l’hora de donar un premi fan aquestes distincions.

Malgrat que ja té edat per jubilar-se i gaudir d’una mica de llibertat que no ha tingut durant la seva vida tan dedicada als fogons, la Carme no vol parar, com diu ella posa una mica el fre, però continuarà treballant, no amb el ritme frenètic d’haver de servir menjars cada migdia i cada nit, sinó a les cuines del Sant Pau, fent feina d’investigació i preparant nous projectes pels dos restaurants que continuen oberts, el Moments de Barcelona regentat pel seu fill Raül Balam Ruscalleda i l’altre Sant Pau el de Tòquio. Com ella diu, ara tindré un horari d’oficinista.

Molta sort Carme en la teva nova etapa i per haver ensenyat tan bé als teus fills, així continuarem gaudint de la teva cuina.

Tags: Carme Ruscalleda

Notícies semblants: