CIUTATS

Coneix la història de la Font Màgica de Montjuïc – Barcelona 1929

La Font Màgica de Montjuïc es va construir amb motiu de l’Exposició Universal de l’any 1929. El seu creador, Carles Buïgas, un arquitecte, enginyer i luminotècnic, nascut a Cerdanyola del Vallès, la va ubicar just on hi eren les quatre columnes de Puig i Cadafalch.

Les quatre columnes de capitell jònic, aixecades per Puig i Cadafalch l’any 1919, simbolitzaven les quatre barres de la senyera, potser aquest detall va ser el que va fer que durant la dictadura de Primo de Rivera, l’any 1928 s’ordenés la seva demolició, per tal que aquest símbol nacionalista no és projectes a la resta del món durant l’Exposició Universal que s’havia de celebrar l’any següent. L’any 2010 es van reconstruir a pocs metres de distància del seu lloc original.

Just darrere on eren aquestes columnes Buïgas va construir la Font Màgica, que actualment és l’element principal de les cascades i llacs de l’avinguda Maria Cristina, que va des de la plaça d’Espanya fins al Palau de Montjuïc. Els treballs de construcció van durar menys d’un any.

Durant la Guerra Civil, la font va patir molts desperfectes i va quedar quasi oblidada, fins que entre els anys 1954 i 1955, Buïgas la va restaurar i va aprofitar per canviar el sistema hidràulic de les vàlvules per un de tipus electropneumàtic.

Durant els anys 80 es va incorporar el so, però amb el pas dels anys es van veure deteriorades algunes de les cascades i no va ser fins a la celebració dels Jocs Olímpics de 1992 quan es volia dur a terme una rehabilitació total de les cascades i de la font, però el projecte es paralitza i se substitueix per un espectacle de llum i raigs laser projectats sobre el Palau Nacional.

A finals dels anys 90 es restaura definitivament i és inaugurada la nit de la revetlla de Sant Joan del 1998.

Des de llavors ha tingut diverses modificacions, com utilitzar aigua freàtica, incloure coreografies, o el canvi d’il·luminació passant a utilitzar-se el led.

Actualment cada any per les Festes de la Mercè, és la protagonista del Piromusical.

Tags: Font màgica Montjuïc

Notícies semblants: