La Tradició del Tió a Catalunya – Ja heu anat al bosc a caçar el Tió de Nadal?

A Catalunya tenim una tradició nadalenca de fa molts anys, fer Cagar el Tió. Antigament el tió no era un tronc amb potes, cara somrient i barretina, era un tronc dels que cremava a la llar de foc des de Nadal fins a Reis.

Un cop passades les festes, es guardava en un lloc de la casa com amulet protector, s’escampaven les cendres per camps i corrals per protegir els animals i la collita i fins i tot d’amunt dels llits per propiciar la fertilitat.

Com a conseqüència de les migracions interiors de les zones rurals a les grans ciutats, la tradició ha canviat una mica, ja que la majoria de cases actuals no tenen llar de foc.

Ara, des del 8 de desembre és costum a la majoria de llars catalanes, tenir un Tió de Nadal tapat amb una manta perquè no passi fred i al que els nens donaran menjar cada dia per tal que la nit de Nadal els hi doni regals.

La nit de Nadal els nens agafen un bastó i li donen cops al tió, animant-lo cantant una cançó perquè els hi doni regalets. Hi ha moltes versions de la cançó, però una de les més populars és aquesta:

Caga tió
ametlles i torró

no caguis arengades
que són massa salades
caga torrons
que són més bons.

Caga tió!

Els regals que caga el Tió acostumen a ser regals petits, com llaminadures o alguna joguina petita, els grans regals es reserven pel dia de Reis.

Des de fa uns anys ha nascut una nova experiència, anar a caçar Tions de Nadal al bosc. Caçations.cat s’encarrega d’amagar tions als boscos de Catalunya i pel preu d’un Tió, ofereix l’experiència perquè els més petits de la casa vagin a caçar el Tió ells mateixos.

Hi ha tions escampats pels boscos de Rupit, Camprodon, El Pedraforca, Tiurana, Riudarenes, El Corredor, Collserola, Montserrat, Catalunya en Miniatura, L’Ordal, Navarcles, El Montseny, Prades i Escornalbou. Només has de triar el bosc i la data i t’enviaran les coordenades de Google Maps al mòbil.

El Conte Un dia al bosc amb el Tió d’Argençola

 

Si vols més informació o reservar el teu Tió: Caçations.cat

Tags: Tió

Notícies semblants: