“Buscar tres peus al gat” o “Buscar tres pèls al gat”. Quina és la dita correcta?


1

Aquest refrany el diem quan volem expressar que davant d’una cosa o un fet impossible no parem d’intentat demostrar el contrari.

Buscar-li tres peus al gat seria molt fàcil davant d’un animal que tots sabem té quatre potes, així que per lògica no seria aquest el sentit que se li vol donar a aquesta expressió. En canvi buscar tres pèls de diferents colors a un gat sí que és impossible i el que antigament era una simple creença, avui en dia la genètica ens ho demostra.

Una de les característiques més atractives dels gats és la gran varietat de tonalitats cromàtiques que poden tenir des del blanc pur fins a un blau que no és més que una tonalitat de color cendra que resulta molt atractiva.

Però el que molts ignorem és que el color del pèl dels gats va lligat amb el sexe, és a dir amb els cromosomes sexuals. Les femelles tenen dos cromosomes X i els mascles un X i un Y. El color negre i el taronja de molts d’ells sempre va associat al cromosoma X, mentre el blanc és independent de qualsevol gen.

Això és el que fa que una gata (femella) pugui ser tricolor, ja que cada cromosoma X pot tenir el seu color particular i al mateix temps el blanc que és independent. En el cas dels mascles en tenir un sol cromosoma X només poden ser de dos colors però mai de tres. Per tant és impossible trobar tres pèls de diferent color a un gat mascle, sempre serà una femella, d’aquí que la dita correcta sigui: “Buscar tres pèls al gat”.

Cervantes en el Quixot ja feia menció al refrany dient: “No ande buscando tres pies al gato” i alguns historiadors apunten al fet que Cervantes era català i això no és més que una mala traducció de la paraula pèls.


T'agrada? Compartiex-ho!

1

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
8
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
6
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
3
m'entristeix
M'interesa M'interesa
10
M'interesa
Em fascina Em fascina
3
Em fascina

One Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

  1. tinc un gat mascle de tres colors. La meva germana te un gat mascle de tres colors. El veterinari diu que això dels tres colors és una falsa creença, ja que hi ha molts mascles de tres colors. El que no hi ha, són mascles amb el patró de tres colors de les gates calicó o carey.