La Quina i el Quinto un joc tradicional de les festes nadalenques catalanes

El Quinto o la Quina és un joc d’atzar que es juga a moltes comarques de Catalunya al voltant de les festes nadalenques. Depenent del territori té unes característiques diferents. Molts diuen que és el precursor del bingo, però no ho hem de confondre, al bingo es tracta de guanyar diners, a la Quina o el Quinto es tracta de passar una bona estona, amb bona companyia i tenir la possibilitat d’endur-nos un premi que normalment consisteix en una panera nadalenca, encara que avui en dia hi ha premis molt importants, com ordinadors, televisors, viatges o fins i tot un cotxe.

S’acostuma a jugar des de principis de desembre fins a Reis, últimament comença pel pont de la Puríssima per aprofitar el turisme que tenen molts dels pobles de les comarques del nostre país i així ser un altre al·licient per atraure gent i donar a conèixer les nostres tradicions.

Normalment són Quines o Quintos solidaris, per recaptar diners per associacions, equips esportius, viatges de fi de curs, etc. i moltes es fan per la Marató de TV3, com la que cada any fa la Colla de Diables de Sant Andreu de la Barca. Com de solidaritat es tracta, molts dels productes que componen els lots són donats per les botigues, entitats i empreses del poble.

Al voltant d’aquest joc ens hem de familiaritzar amb el seu llenguatge. A la persona encarregada de cantar els números que surten l’anomenem lloro, canari o cantaire i a banda de dir el número que surt del bombo, també té encomanada la tasca d’animar a la gent amb les rimes que cadascun d’ells té associada i el públic acostuma a contestar amb alguna altra rima, per exemple:

  • Lloro diu : La nit de Nadal
  • Públic crida : 24

Depenent de la comarca, té noms diferents, Quina, Quinto, Plena o Loteria Vella, a la Catalunya Nord li diuen Rifla (ve de riffle, que en francès és rifa) i els números són cantats amb una rima diferent, moltes associades només al poble o altres comuns a totes les comarques, per exemple:

  • Comú a tot arreu: 1 – El primer de tots
  • Particular de Sant Andreu de la Barca: 30 – Sant Andreu (El 30 de novembre és Sant Andreu)

En alguns llocs també s’associen certs números amb cançons famoses i llavors abans de dir-lo sona la música.

  • 15 – “Quince años tiene mi amor”
  • 25 – Aquí és Nadal i estic content
  • 27 – El Virolai
  • 67 – L’estaca

La mecànica del joc és omplir una fila (Quinto o Quina) o el cartó sencer (Plena), naturalment els premis van en funció de la dificultat, la Plena sempre serà un lot més bo que el Quinto o la Quina.

No es juga guixant el número al cartó ni amb una fitxa, es juga amb grans de cereals, blat de moro, cigrons, guixes, etc. que es posen damunt del número que surt per marcar el cartó. També és costum llençar les guixes a la persona que canta Quina, Quinto o Plena i moltes vegades això es converteix en un problema perquè mou totes les guixes de la gent del voltant i ja no sap quins números havia marcat. Si el lloro és bo i li demanem amb amabilitat, pot repetir els números que han sortit.

Us deixem amb les rimes que van fer la Colla de Diables de Sant Andreu de la Barca a la seva II Quina Diabòlica, l’any 2018 van recaptar 3.466 € per la Marató de TV3 i us animem que participeu d’aquest joc tan català al vostre poble o ciutat.

Tags: Quina, Quinto

Notícies semblants: