La Grossa o El “Gordo de Navidad” – Història de les dues loteries.

“El Gordo de Navidad”

L’origen de la Loteria de Nadal espanyola es remunta a l’any 1812 quan Espanya estava en plena Guerra d’Independència i el país havia de fer front a la invasió napoleònica. En plena època de les Corts de Cadis el ministre de la Cambra d’Índies va decidir organitzar un sorteig per recaptar diners per sufragar les despeses de la guerra i així evitar apujar els impostos.

El primer sorteig es va fer a Cadis el 18 de desembre de 1812 i el número agraciat amb el primer premi va ser el 3.604. El dècim costava 40 reials i el premi era de 8.000.

Des del primer sorteig fins al dia d’avui els encarregats de cantar els números que surten del bombo han sigut els nens del “Colegio de San Ildefonso.

La Grossa de Nadal

La història de La Grossa de Nadal, és molt més recent. El primer sorteig es va fer l’any 2013, amb aquesta loteria Catalunya es va convertir en la primera comunitat autònoma a tenir una loteria de Nadal pròpia.

El sorteig es va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya i el primer premi se’l va endur el número 3.473 venut a Lliçà de Munt. El preu del bitllet era de 5 € i el premi obtingut va ser de 100.000 €.

Mentre la recaptació de la loteria espanyola va al Ministeri d’Hisenda, la Grossa de Nadal catalana va destinada íntegrament al Departament Benestar Social i Família, per fins socials.

Si hi ha una cara a la loteria espanyola que són els nens de Sant Ildefons, la loteria catalana també té la seva cara, el capgròs que tots coneixem com La Grossa.

Vosaltres a quina jugueu?

 

 

 

Tags: Loteria

Notícies semblants: