Ja heu vist l’home dels nassos?

Hi ha una dita catalana que diu: “L’home dels nassos pel carrer. Un any s’acaba i un altre ve”.

La llegenda de l’home dels nassos

Avui 31 de desembre, dia de cap d’any ens podem trobar pel carrer amb l’home dels nassos, però qui és aquest personatge tan enigmàtic?

L’home dels nassos és un personatge llegendari català. És un home que té tants nassos com dies falten per acabar l’any. Quan als nens se’ls explica que hi ha un home que té tants nassos com dies té l’any, comencen a imaginar-se un personatge terrible amb 365 nassos o més i no cauen en què només té un perquè només queda un dia per acabar l’any, així que qualsevol persona pot ser l’home dels nassos.

Naturalment només surt al carrer el dia de cap d’any i el que anys enrera era tan sols una llegenda o conte per la mainada, ara s’ha convertit en un capgròs que el 31 de desembre a molts pobles del nostre país, surt al carrer acompanyat de batucades, per donar caramels als nens.

Moltes poblacions, al voltant d’aquest dia, organitzen la Cursa dels Nassos. La distància a recórrer és entre 5 i 10 km, també hi ha recorreguts perquè els més petits de la casa també hi participin o per a discapacitats.

Segons Joan Amades a Barcelona es podia trobar a les 12 del migdia al Pla de Palau, davant la Llotja. S’enfilava dalt d’un cadafal i portava uns quants llençols per mocar-se els 365 nassos que tenia repartits per tot el cos, ja que està clar que a la cara no li cabien pas.

Tags: Home dels nassos

Notícies semblants: