Sant Joan de les Abadesses – Un poble per viure

Sant Joan de les Abadesses està fent una campanya per atraure gent que vulgui anar a viure i així evitat la despoblació.

Ja fa anys que la majoria de les poblacions de les comarques de muntanya estan sofrint l’èxode de població rural cap a les capitals, per culpa de la manca d’oportunitats laborals, comparada amb la que ofereixen les capitals. L’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses mitjançant la campanya “Un poble per viure”, vol demostrar que és un bon lloc per residir permanentment i no només els caps de setmana.

Sant Joan de les Abadesses, ubicat a la comarca del Ripollès, entre Camprodon i Ripoll, està perdent població any rere any, actualment viuen 3.224 persones quan fa 10 anys eren 3.589 habitants. Hi ha una mitjana de 30 naixements a l’any i 50 defuncions.

Mapa de la Comarca del Ripollès. En groc el terme municipal de Sant Joan de les Abadesses

Està a una hora i quaranta minuts de Barcelona i a menys d’una hora de Girona. El tren arriba fins a Ripoll i des de la mateixa estació surt un bus que arriba a la població.

L’objectiu de la campanya és atraure noves famílies i així potenciar el comerç i l’empresariat de la comarca.

Els nous veïns gaudiran d’una sèrie d’avantatges, com participar gratuïtament de totes les activitats que organitzi l’ajuntament: excursions, sortides, visites al patrimoni cultural, festes, etc. El que es pretén és que les noves famílies s’integrin amb la població actual com més aviat millor. En el moment de l’empadronament se’ls entregarà un carnet que els donarà dret a treure entrades gratuïtes durant un any.

També s’estan duent a terme noves polítiques d’habitatge per facilitar l’accés a la vivenda dels seus veïns. Fa uns anys van crear un projecte anomenat Vila Icària a través de la Fundació Eduard Soler de Ripoll, que consisteix en un viver d’empreses amb diferents espais i serveis compartits. Damunt d’aquests locals hi ha uns habitatges per emprenedors que arribin al poble, tenint així la possibilitat de viure i treballar al mateix lloc.

L’educació dels infants està garantida des de la Llar d’Infants Municipal el Molí Petit fins a l’Institut Escola Mestre Andreu. L’any passat es va estrenar un nou centre a La Coromina del Bac.
També s’ha arribat a un acord amb la Fundació la Farga per la concessió de beques per estudis superiors.

Una de les dues seus de l’Escola Municipal de Música del Ripollès està ubicada a Sant Joan de les Abadesses i també disposa de la Biblioteca Municipal Josep Picola.

Dins la campanya “Un poble per viure” podem veure tres vídeos de tres famílies que fa uns anys van decidir traslladar-se a viure a Sant Joan de les Abadesses, en ells expliquen com van viure aquesta experiència.

Mariona Vila

 

La Gemma i L’Oriol

 

Fredi Tuset

 

Tags: Sant Joan de les Abadesses

Notícies semblants: