Tanca la mítica Cafeteria Cosmos de les Rambles – Barcelona 1927-2019

La mítica cafeteria restaurant Cosmos de la plaça del Teatre al cap d’avall de les Rambles de Barcelona, tanca les seves portes després de 92 anys d’existència.

Cosmos va obrir l’any 1927 quan les Rambles eren l’epicentre de la zona d’esbarjo de la ciutat, ara tenim moltes altres com la Vila Olímpica, la Barceloneta, etc.

Fa uns 30 anys la gestió la porten els mateixos treballadors, en total uns 25 que també es feien càrrec dels apartaments de l’edifici. Tenen un contracte de lloguer indefinit i en moltes ocasions els han ofert grans quantitats de diners pel traspàs, però sempre s’han negat al ser tants a repartir i l’edat d’ells que fa una mica complicat trobar una altra feina, per això fins dijous passat han estat al peu del canó.

El Cosmos es va fer molt popular amb l’arribada de la Sexta Flota Americana al Port de Barcelona, els marines en les seves hores lliures acostumaven a passejar per les Rambles, visitant els locals nocturns.

El 9 de gener de 1951 la Sexta Flota Americana va atracar al port de Barcelona després que Franco arribés a un acord amb l’administració de Washington, amb la finalitat d’obrir les portes d’Espanya al món, després d’anys d’aïllament des de la Guerra Civil i volent donar la imatge de què Espanya no era una dictadura. Als americans el que els interessava és tenir una flota a Europa amb vista a la guerra freda amb la Unió Soviètica, per poder fer front al comunisme i Barcelona, València i Tarragona eren llocs estratègics.

Els marines solien anar a sopar al Cosmos i després al club Panam‘s que hi havia just enfront, a l’altre costat de les Rambles o al barri xinès a la recerca de prostitució.

Una de les curiositats d’aquells temps era que el Cosmos tenia els tamborets i butaques ancorades a terra, el motiu era precisament per evitar que els marines en una baralla se’ls llencessin entre ells.

Anys més tard va ser un dels primers locals a adaptar-se al moment, decorant-lo amb un ambient pop, propi de l’època.

El motiu del tancament definitiu és la remodelació total de l’edifici que també farà desaparèixer els apartaments turístics que hi ha als pisos del damunt del Cosmos. Cada dia queden menys locals centenaris, però ens haurem d’adaptar als nous temps.

Tags: Cosmos

Notícies semblants: