CIUTATS

L’emblemàtica Torre de l’Aigua del Parc Taulí de Sabadell

Un dels edificis que ens crida l’atenció quan passegem per Sabadell és la Torre de l’Aigua, de 50 metres d’alçada, situada a prop del Parc Fluvial del riu Ripoll i a la sortida del Parc Taulí.

Fins al segle XIX l’aigua era un bé públic, eren els mateixos ajuntaments qui la distribuïen gratuïtament, a través de fonts, abeuradors o safareigs públics, pous domèstics o industrials.

Entre 1911 i 1913 Sabadell i tota la comarca van patir una greu sequera que va fer reduir el consum d’aigua als habitants. Per fer front a la situació l’Ajuntament va crear una comissió per trobar solucions al problema. Van començar a fer prospeccions a la recerca de pous d’aigua a la llera del riu Ripoll.

L’any 1916 es va decidir fer una torre-dipòsit per recollir tota l’aigua provinent dels pous, l’arquitecte Lluís Homs, encarregat de la seva construcció, va fer una obra modernista que fou inaugurada l’any 1918 i va continuar en funcionament, abastint d’aigua a la població de Sabadell fins a l’any 1967. El dipòsit de forma octogonal, tenia una capacitat de 293,5 metres cúbics. L’Elevador d’Aigües s’accionava a partir d’unes motobombes que agafaven l’aigua estreta dels pous fins a la torre per l’interior d’un pilar i per un altre pilar tornava a baixar per donar subministrament a la ciutat.

Actualment és un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, a través d’una escala tipus caragol, es pot pujar a la part alta. La Torre de l’Aigua està a la sortida del Parc Taulí, abans conegut com”Els Eucaliptos, on també està situat l’hospital de Sabadell que rep el seu nom. Va ser urbanitzat i inaugurat l’any 1922.

Al mig del parc trobem un quiosc d’estil modernista, de planta quadrada, una teulada oberta i quatre escales d’accés, una a cada costat. Sembla que la seva finalitat era protegir del sol a les orquestres quan s’oferien concerts.

Al llarg del parc també trobem diverses escultures de Gabriel Sanz, una de les més emblemàtiques és l’obra Trona al Sol de l’any 1987, també coneguda com L’Ou Ferrat, per la seva similitud amb aquesta delícia de la cuina.

Tags: Sabadell, Torre de l'Aigua

Notícies semblants: