L’escalinata de la Sagrada Família obligarà a enderrocar tota una illa de cases de l’eixample barceloní.

Després de més de cent anys, les obres de la Sagrada Família ja estan en la seva recta final i si continuen a aquest ritme i si finalment es construeix l’escalinata de la façana de la Glòria, cada cop està més a prop el moment en què s’haurà d’enderrocar un bloc d’habitatges del carrer Mallorca.

Per això l’Associació de veïns de la Sagrada Família està en peu de guerra contra la construcció de l’escalinata i disposats a començar una sèrie de manifestacions per demanar als polítics que prenguin una decisió.

Si aquesta polèmica construcció es dugués a terme, s’haurien d’enderrocar prèvia expropiació, uns 1000 habitatges i 300 locals comercials, tota l’illa formada pels carrers Mallorca, Sardenya, Marina i València, unes 3.000 persones s’haurien de reallotjar en quedar-se sense el seu pis.

El 19 de març va fer 137 anys de la col·locació de la primera pedra de la Basílica obra d’Antoni Gaudí i que quedarà definitivament acabada l’any 2026.

El projecte és que la porta principal del Temple que dóna al carrer Mallorca estigui a cinc metres d’alçada i per poder accedir s’haurà de construir una gran escalinata, que en principi semblava projectada per Gaudí.

L’any 1976 quan es va aprovar el Pla General Metropolità es preveia fer un gran passeig des del carrer Aragó fins a carrer Mallorca que donés accés a la porta de la Gloria de la Sagrada Família i aquesta fos visible des de la Diagonal. En aquells moments el desaparegut José Luis Núñez un dels grans constructors del moment i l’amo de les cantonades de Barcelona, es va proposar construir en el lloc on ara es vol fer l’escalinata.

Una comissió del Patrimoni del Ministeri d’Educació i Ciència va dictaminar que en el projecte de Gaudí no figurava la construcció de cap escalinata, cosa que corroborava l’arxiu del Col·legi d’Arquitectes, per tant la immobiliària Núñez i Navarro podia construir tranquil·lament l’edifici que ara és un dels que es planteja enderrocar. Sembla que la idea va ser dissenyada pels ajudants de Gaudí anys després de la seva mort.

I aquí tenim la controvèrsia entre l’Associació de Veïns que s’aferren a aquest argument i el Patronat de la Sagrada Família que defensa la construcció de l’escalinata.

La Sagrada Família és el monument més visitat de tota Espanya, més de 4.500.000 de persones la van visitar l’any 2017, sabem que aporta molts beneficis a l’economia de la ciutat, però els veïns també se senten envaïts per aquesta gran influència de gent.

Tags: escalinata, Sagrada Familia

Notícies semblants: