L’escalinata de la Sagrada Família obligarà a enderrocar tota una illa de cases de l’eixample barceloní.


5
2.4k shares, 5 points

Després de més de cent anys, les obres de la Sagrada Família ja estan en la seva recta final i si continuen a aquest ritme i si finalment es construeix l’escalinata de la façana de la Glòria, cada cop està més a prop el moment en què s’haurà d’enderrocar un bloc d’habitatges del carrer Mallorca.

Per això l’Associació de veïns de la Sagrada Família està en peu de guerra contra la construcció de l’escalinata i disposats a començar una sèrie de manifestacions per demanar als polítics que prenguin una decisió.

Si aquesta polèmica construcció es dugués a terme, s’haurien d’enderrocar prèvia expropiació, uns 1000 habitatges i 300 locals comercials, tota l’illa formada pels carrers Mallorca, Sardenya, Marina i València, unes 3.000 persones s’haurien de reallotjar en quedar-se sense el seu pis.

El 19 de març va fer 137 anys de la col·locació de la primera pedra de la Basílica obra d’Antoni Gaudí i que quedarà definitivament acabada l’any 2026.

El projecte és que la porta principal del Temple que dóna al carrer Mallorca estigui a cinc metres d’alçada i per poder accedir s’haurà de construir una gran escalinata, que en principi semblava projectada per Gaudí.

L’any 1976 quan es va aprovar el Pla General Metropolità es preveia fer un gran passeig des del carrer Aragó fins a carrer Mallorca que donés accés a la porta de la Gloria de la Sagrada Família i aquesta fos visible des de la Diagonal. En aquells moments el desaparegut José Luis Núñez un dels grans constructors del moment i l’amo de les cantonades de Barcelona, es va proposar construir en el lloc on ara es vol fer l’escalinata.

Una comissió del Patrimoni del Ministeri d’Educació i Ciència va dictaminar que en el projecte de Gaudí no figurava la construcció de cap escalinata, cosa que corroborava l’arxiu del Col·legi d’Arquitectes, per tant la immobiliària Núñez i Navarro podia construir tranquil·lament l’edifici que ara és un dels que es planteja enderrocar. Sembla que la idea va ser dissenyada pels ajudants de Gaudí anys després de la seva mort.

I aquí tenim la controvèrsia entre l’Associació de Veïns que s’aferren a aquest argument i el Patronat de la Sagrada Família que defensa la construcció de l’escalinata.

La Sagrada Família és el monument més visitat de tota Espanya, més de 4.500.000 de persones la van visitar l’any 2017, sabem que aporta molts beneficis a l’economia de la ciutat, però els veïns també se senten envaïts per aquesta gran influència de gent.


T'agrada? Compartiex-ho!

5
2.4k shares, 5 points

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
13
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
1
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
15
m'entristeix
M'interesa M'interesa
3
M'interesa
Em fascina Em fascina
2
Em fascina

7 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

 1. Jo crec que s’hauria de fer càrrec a parts iguals l’ajjntament i l constructora. Els dos van actuar per interessos econòmics

  1. Correcte. Primer els milions de persones que volen veure acabat el monument. Perque em sembla que la gent que hi viu a aquestes vivendes ja sabia el que comprava. La sol·lució passaria per anar reallotjant la gent d’aquesta illa progressivament a vivendes NOVES aixecades a prop del temple amb els impostos que paga el monument. Això segurament seria el mes just. Hi ha un solar enorme al carrer Mallorca entre Marina i Lepant que està buit des de fa anys i que podria ser el primer lloc on començar a reallotjar gent. Potser també l’ajuntament podria adquirir vivendes per la gent a reallotjar als nombrosos solars on les empreses privades estan construit Mercadonas i vivendes (Plaça de la sagrada Familia … antic cinema Niza)
   Si realment hi tenen intenció, calers haurien de tenir per fer-lo i segurament la gent reallotjada estaria mes que contenta perque els allotjarien a la mateixa zona en un pis nou.

  2. El que no s’explica bé és que en el projecte inicial que es conserva queda molt clarque l’entrada (façana de la Glòria) es farà pel carrer Mallorca. Totes les persones que van comprar pisos ho sabien i han callat fins ara. El que no pots fer és comprar sabent que tard o d’hora es perdria i quan això passa començar a plorar jugant als fets consumats.

 2. Quan Gaudí va projectar la Sagrada Família i quan aquesta es va construir, no hi havien construccions davant d’on hi havien d’anar les escalinates, tot era buit. Com que quan va morir Gaudí van pensar que la Sagrada Família ja no es faria, van començar a construir pel davant.
  Però tot això no és cap problema. Ho és si volem veure del tot terminada la Sagrada Família el 2026, any del centenari de la mort de Gaudí. Però si apliquem la filosofia de com es construïen les Catedrals a l’antiguitat, això no seria cap problema. Les catedrals es construien en dos o tres segles. El que s’hauria de fer ara és determinar que els habitatges i locals afectats no es posessin a la venda quan marxessin o morissin els seus ocupants, ni es puguin transmetre en herència, d’aquesta manera, de mica en mica aniran quedant desocupats i en un segle o poc més la zona quedarà hàbil per enderrocar els blocs que hi ha davant i poder acabar en projecte de Gaudí sense que hi hagin més traumes.

  1. Si no tinc mal entes, quan es va construir l’edifici de Nuñez y Navarro ja es va fer sabent que duraria fins que s’hagues de construir la escalinata de la Sagrada Familia. Des de fa decades (45 anys?) aquesta illa apareix com enderrocable i qui compra o te una propietat en ella sap el que té. A més a més, quan van comprar la propietat ja la van compra a preu ganga. Em sembla molt de morro muntar mobilitzacions i no atendre a lo que diu el PGM des de fa prop de 50 anys.

   No penso que s’hagi de tallar la evolucio del monument per una illa de vivendes que porta decades marcada com per enderrocar en un futur. El que s’hauria de fer es reallotjar la gent a edificis a la vora del temple. Hi ha alguna zona no impactada per l’enderrocament que possiblement seria candidata a reallotjar a una bona part de la gent que viu en la illa de valencia/marina/mallorca/sardenya