NATURA

On van a parar els globus que llencem al cel?

Fires, festes majors, aniversaris, casaments, grans celebracions, etc. sempre son motiu per envoltar-nos de globus que després acabaran al cel.

Un globus d’heli pot arribar a 10 quilòmetres d’altitud, recórrer fins a 3.000 quilòmetres de distància i romandre més de 24 hores a l’aire abans de tornar a caure, encara que el normal és que només estigui unes poques hores. Però on van a parar quan cau?

Quan a un nen se li escapa un globus comença a plorar i comencem a explicar-li històries, com que s’ha anat amb els ocellets, a prendre el sol o a veure els estels, però moltes vegades acabem comprant-li un altre que quasi segur acabarà al mateix lloc.

El globus potser es manté flotant unes poques hores, perdent l’heli que té a dins, fins que acaba caient a terra, si continua pujant a mesura que aconsegueix més alçada, es va inflant i acaba explotant perquè no és capaç de resistir la diferència de pressió entre el seu interior i l’atmosfera i per tant acabarà caient igualment convertit en petits trossets.

Donat que el 70% del nostre planeta és aigua, el més probable és que acabin al fons del mar, rius o llacs, amb el consegüent perjudici pel medi ambient. Si cauen a terra, també són perjudicials per a la fauna autòctona de la zona.

Els animals marins, rèptils, aus i mamífers es veuen afectats per aquesta problemàtica, tan sols hem de veure que està ocurrent amb les tortugues marines que estan sota el risc d’extinció i molta culpa la tenen les deixalles que llencem al mar, sobre tot el plàstic o el làtex dels globus.

Les tortugues confonen els globus amb el seu menjar, com meduses, peixos o algues, acaben ingerint-los i poden patir una obstrucció intestinal que lesiona la mucosa i altera la seva funcionalitat. Un intestí ple de gas els impedeix submergir-se per desplaçar-se i fugir dels seus depredadors i com que no poden alimentar-se de manera normal, es van debilitant fins a acabar morint, després d’una lenta agonia.

 Un globus de làtex triga a degradar-se uns mesos o pocs anys, però els globus de poliuretà que tan de moda estan actualment, poden trigar a fer-ho més de 400 anys.

Així que si volem salvar al planeta, no seria mala idea buscar alternatives als globus per les nostres celebracions, com per exemple plantar una planta o un arbre.

Tags: Globus

Notícies semblants: