Des de quan se celebra el dia dels enamorats per Sant Valentí?

Encara que s’ha propagat la creença que és una festa comercial, de tradició anglosaxona i exportada arreu del món, sembla que ve de molt més lluny. Alguns països diuen que és perquè el 14 de febrer és el dia en què les aus triaven la seva parella.

Segons una llegenda, el motiu de l’adopció com dia dels enamorats el dia de la festivitat de Sant Valentí, es remunta al segle III en Roma.

L’emperador Claudi II (Claudius Aurelius Marcus Gothicus) va prohibir els casaments entre els joves perquè creia que els homes solters com que no tenien família en què pensar, eren millor soldats i s’arriscaven més.

Però hi havia un metge de nom Valentí que es va fer sacerdot i desafiant les ordres de l’emperador, celebrava matrimonis en secret entre els joves enamorats, ja que considerava injusta la mida presa per Claudi II.

Quan l’emperador es va assabentar del que estava fent el sacerdot, va ordenar que el matessin. Va ser martiritzat i executat el 14 de febrer de l’any 270 dC i per això des de l’any 494 dC se celebra la festivitat de Sant Valentí en honor a aquell metge sacerdot que va fer tant per l’amor dels joves soldats.

A Catalunya sempre hem celebrat la diada de Sant Jordi, per demostrar l’amor a la nostra parella, regalant-li una rosa a les noies i un llibre als nois, encara que darrerament s’ha fet molt popular també el dia dels enamorats.

Tags: Dia dels enamorats, Sant Valentí

Notícies semblants: