FESTES

La llegenda de Sant Medir – Celebració 2019

La llegenda de Sant Medir

Diu la llegenda que Sant Medir era un pagès que vivia a la Serra de Collserola l’any 303, quan governava l’emperador Dioclecià que va començar unes fortes persecucions contra els cristians.

El Bisbe de Barcelona, en sentir-se assetjat pels romans, va fugir de la ciutat camí de Sant Cugat, travessant la Serra de Collserola i els romans darrere perseguint-lo.

Llavors el Bisbe Sever es va topar amb un pagès que estava plantant faves, era el pagès Medir al qui va explicar que els soldats el perseguien, però el Bisbe que era molt bona persona no volia que el pagès mentís, així que li va dir que si els seus perseguidors li preguntaven, els hi digués la veritat, que anava cap a Sant Cugat.

Quan Sever va continuar el seu camí, les faves que acabava de plantar Medir van començar a créixer i florir miraculosament.

Quan van arribar els soldats romans li van preguntar a Medir, i aquest els hi va dir la veritat que el Bisbe anava cap a Sant Cugat i que les faves havien crescut i florit de sobte. Van pensar que Medir els volia enganyar per protegir a Sever,  se’l van endur detingut i van continuar a la recerca del Bisbe.

Els van empresonar a tots dos, van ser torturats i a Medir el van degollar.

En la seva memòria el van fer patró de Sant Cugat i té dedicada una ermita romànica a la vall de Gausac, que sembla ser era on vivia. En aquesta ermita, cada 3 de març, dia de Sant Medir, arriba una peregrinació des de Barcelona i es fa un aplec just en el lloc on es creu van brotar i florir les faves i allà s’ajunten amb la gent procedent de Sant Cugat.

Ermita de Sant Medir

Sant Medir 2019 a la Vila de Gràcia:

Generalment, les Colles acostumen a estar formades per cavalls, carruatges i camions, tot això encapçalat per una banda de música que amenitza la festa. Els romeus i romeves llencen caramels i llaminadures a la gent que troben pel camí amb la màxima dolçor possible, però sempre s’ha d’anar ben preparat, amb una bossa que vora el migdia serà plena de sorpreses.

Les colles acostumen a buscar els mercats, les places i les escoles, ja que és on es troba més gent esperant el seu pas, però també recorren carrers estrets i avingudes amples, així que toca córrer per atrapar-los.

A la nit, totes les Colles es col·loquen en formació una darrera l’altre des del carrer Nil Fabra cap enrere i a les vuit comença la cercavila encapçalada per la Guàrdia Urbana muntada pel carrer Gran de Gràcia.

Aquí teniu tot el recorregut de les diferents colles que actuaran al matí Recorregut matí

I aquí la formació de les colles a la nit Formació vespre

Tags: Sant Medir

Notícies semblants: