Coneixeu la llegenda de l’Home del sac?

Tots hem sentit a parlar de l’home del sac, abans molts pares quan un nen es portava malament li deien que vindria l’home del sac i se l’enduria. Però qui era aquest personatge tan sinistre?

Diu la llegenda que era un home que va aparèixer a mitjans del segle XIX en plena revolució industrial i la construcció del primer ferrocarril del país, el tren de Barcelona a Mataró inaugurat el 28 d’octubre de 1848.

Amb la industrialització molta gent va abandonar l’agricultura i la ramaderia passant a treballar en indústries, van fer el canvi d’una economia rural a una economia urbana o industrial. A Catalunya el sector que va proliferar molt va ser la indústria tèxtil, recordeu la formació de les colònies al voltant d’una fàbrica, com la Colònia Güell.

Amb l’arribada de la màquina de vapor o les vagonetes llançadores que es feien servir en el tèxtil, va canviar molt la forma de vida de la gent, però tant el tren com les vagonetes perquè tinguessin un rendiment més bo, s’havien d’engreixar amb llard.

Aquí és on apareix l’home del sac, segons la llegenda aquest greix que requerien les màquines per anar més fines, era millor si era greix humà i encara molt millor si era d’un nen petit. El que segurament avui en dia seria una”fake news es va anar escampant per tot el territori, sobretot al voltant de la construcció del ferrocarril.

Diuen que es passejava per les ciutats amb un sac a l’esquena i quan veia una finestra oberta entrava i s’emportava als nens de la casa, els ficava dins el sac, cap a l’escorxador. Tot això que ens sembla terrorífic i quasi amb tota seguretat només és una llegenda urbana, es va veure reforçada quan a mitjans del segle XIX es van produir una sèrie de desaparicions d’infants a Barcelona.

Des d’aquell moment fins a la segona part del segle XX, els pares van aprofitar aquesta història per fer por als nens quan es portaven malament, ara seria impensable crear tant pànic en un infant.

Tags: L'home del sac

Notícies semblants: