CIUTATS

Diumenge vinent jornada de portes obertes al Refugi 307

Acabem de celebrar el 80è aniversari del final de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Durant els tres anys que va durar, a Barcelona les instal·lacions del metro es van convertir en refugis antiaeris, però no eren suficients per protegir tota la ciutadania de la primera ciutat bombardejada contra la població civil.

La Generalitat de Catalunya va decidir construir refugis per tota la ciutat, va crear la Junta de Defensa Passiva i va encomanar a l’enginyer Ramon Perera la seva construcció. Gràcies a la col·laboració dels veïns (els homes treballaven en la construcció i les dones treien la runa), es van poder construir 1400 búnquers o refugis.

Els veïns del Poble Sec van ajudar la construcció del Refugi 307, el refugi del seu barri, amb tres entrades d’accés pel carrer Nou de la Rambla.

Amb quasi 400 metres de túnels, una alçada de 2,10 metres i una amplada entre 1,5 i 2 metres, va servir de protecció a la gent del barri quan es bombardejava de forma indiscriminada a la població barcelonina.

Estava molt ben equipat per passar les hores d’angoixa, tenia lavabos, una font d’aigua, infermeria i fins i tot una sala perquè els nens es distraguessin i allunyar-los en tota la mesura possible de l’horror de la guerra. Va ser un dels millors refugis de la ciutat.

El diumenge vinent el Refugi 307 obre les seves portes de nou per homenatjar Ramon Perera i Manuel Muñoz, dos dels artífexs de la resistència passiva, que, juntament amb molts altres homes i dones, van fer front als bombardejos feixistes que atacaven la població civil de Barcelona.

L’entrada serà gratuïta prèvia reserva en aquest Portes obertes al Refugi 307, recordeu que les places són limitades. I si no arribeu a temps, tots els diumenges es fan visites guiades al preu de 3,50 €.

Tags: Refugi 307

Notícies semblants: