Avui és diumenge de Rams, dia en què els nens i nenes beneiran la palma o el palmó, encara que darrerament sembla que la tradició es va perdent una mica.
Antigament era un dia d’estrenar vestit, sabates i sortir de casa amb el palmó o la palma guarnida amb rosaris de caramel i currutacos.
Els currutacos són unes pastes o galetes fetes de farina, ous i sucre, amb formes molt diverses que feien els pastissers per decorar les palmes o palmons.
Hi havia de formes molt diferents, d’animals, de sol, lluna, papallones, de guitarra, d’olleres, etc. Es venien a les pastisseries o les fires de palmes i palmons.
Depenent de la zona tenien altres noms, a Barcelona currutacos, a Cervera els hi deien ninots, a Manresa garlandes, a Tarragona sisenyors, etc.
Cada vegada veiem menys currutacos als aparadors de les pastisseries, però encara queden comarques que no han perdut la tradició, com el Ripollès, el Garraf o Osona.
I si no els trobeu i els voleu fer a casa, aquí teniu la recepta:
Ingredients:
- 400 grams de farina
- 100 grams de mantega
- 250 grams de sucre
- 50 ml de llet
- Una llimona
- Canyella en pols
Preparació:
Barrejar la mantega amb el sucre i anar treballant-la, afegir els ous, la ratlladura d’una llimona i una culleradeta de canyella en pols.
Afegir la farina i continuar pastant fins que ens quedi una massa compacta i amb tots els ingredients ben integrats.
Deixar reposar la massa a la nevera una 1/2 hora.
Estirar la massa amb l’ajuda d’un corró fins que ens quedi una làmina de mig centímetre de gruix aproximadament.
Amb motlles de formes diverses anar tallant porcions de pasta i posar-les en una safata de forn folrada amb paper sulfurat, pintar-les amb ou i fornejar-les a 180 graus uns 20 minuts.