Sabeu que els Currutacos estan en perill d’extinció?

Avui és diumenge de Rams, dia en què els nens i nenes beneiran la palma o el palmó, encara que darrerament sembla que la tradició es va perdent una mica.

Antigament era un dia d’estrenar vestit, sabates i sortir de casa amb el palmó o la palma guarnida amb rosaris de caramel i currutacos.

Els currutacos són unes pastes o galetes fetes de farina, ous i sucre, amb formes molt diverses que feien els pastissers per decorar les palmes o palmons.

Hi havia de formes molt diferents, d’animals, de sol, lluna, papallones, de guitarra, d’olleres, etc. Es venien a les pastisseries o les fires de palmes i palmons.

Depenent de la zona tenien altres noms, a Barcelona currutacos, a Cervera els hi deien ninots, a Manresa garlandes, a Tarragona sisenyors, etc.

Cada vegada veiem menys currutacos als aparadors de les pastisseries, però encara queden comarques que no han perdut la tradició, com el Ripollès, el Garraf o Osona.

I si no els trobeu i els voleu fer a casa, aquí teniu la recepta:

Ingredients:

  • 400 grams de farina
  • 100 grams de mantega
  • 250 grams de sucre
  • 50 ml de llet
  • Una llimona
  • Canyella en pols

Preparació:

Barrejar la mantega amb el sucre i anar treballant-la, afegir els ous, la ratlladura d’una llimona i una culleradeta de canyella en pols.

Afegir la farina i continuar pastant fins que ens quedi una massa compacta i amb tots els ingredients ben integrats.

Deixar reposar la massa a la nevera una 1/2 hora.

Estirar la massa amb l’ajuda d’un corró fins que ens quedi una làmina de mig centímetre de gruix aproximadament.

Amb motlles de formes diverses anar tallant porcions de pasta i posar-les en una safata de forn folrada amb paper sulfurat, pintar-les amb ou i fornejar-les a 180 graus uns 20 minuts.

Tags: Currutacos

Notícies semblants: