L’escola Tàber de Barcelona decideix retirar contes infantils per sexistes.

L’escola Tàber de Barcelona, ubicada en ple barri de Sarrià ha decidit retirar de la seva biblioteca infantil uns 200 contes per considerar-los sexistes, el que representa un 30% del fons bibliotecari infantil del centre.

Ara que estem molt a prop de Sant Jordi i que els pares ja estem pensant en quin conte regalarem als nostres fills o néts, s’ha creat una veritable polèmica al voltant dels contes més tradicionals de la nostra història, els que tots hem llegit o ens explicaven els pares quan érem petits.

Entre els retirats de la biblioteca de l’escola Tàber estan els més populars com el de La Caputxeta vermella, La Bella Dorment o fins i tot La Llegenda de Sant Jordi, tan escoltada aquests dies.

L’Associació Espai i Lleure i la comissió de gènere de l’escola pública Tàber, que ha fet l’estudi i publicarà el resultat a l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, ha reconegut que més del 60% dels contes infantils tenen algun estereotip de gènere i tan sols han retirat els més extrems per no deixar la biblioteca buida.

Al llarg de la història dels contes clàssics la dona sempre ha tingut un paper de secundari, sempre a l’ombra de l’heroi, cavaller o príncep, sempre relegada a tasques relacionades amb la cura de la casa, la maternitat, l’amor o la bruixa dolenta i en canvi l’home sempre és el valent, l’heroi, el competitiu o el salvador de la princesa.

Segons l’Associació Espai i Lleure, els contes que llegim o ens expliquen quan som petits, influeixen en la formació de la persona i a la llarga pot ser contraproduent i generar actituds violentes o masclistes, que fins i tot poden influir en actes de violència de gènere.

Aquesta iniciativa que ha començat per l’escola Tàber es pretén exportar a altres escoles de la ciutat.

Els bibliotecaris i llibreters ja han posat el crit al cel per aquesta iniciativa i afirmen que censurar sempre és negatiu i el que ha començat com una forma d’ajudar a la dona, es pot girar en contra del moviment feminista.

Fins on arribarem amb aquestes accions? Els contes clàssics estan en perill d’extinció?

Tags: Contes

Notícies semblants: