Saps quants calçots s’han venut aquesta temporada?

La millor temporada de calçots de la història està a punt de dir adéu. Haurem d’esperar a l’any que ve per tornar a gaudir d’aquesta meravella dels nostres camps i no sols per menjar-los sinó també per tota la festa que es fa al seu voltant.

Ara que toca al seu fi, els majoristes de Mercabarna asseguren que en xifres de venda, ha estat la millor temporada de la història, s’han venut més de 15 milions de calçots, uns 700.000 més que l’any anterior.

Una de les causes de l’augment de vendes és l’exportació, aquest any ha significat un 20% del total, un altre motiu és el bon temps que ens ha acompanyat tot l’hivern que ha fet animar a la gent a fer més calçotades i potser el més important, que la Setmana Santa aquest any cau molt tard i això ha fet allargar la temporada.

La zona més productiva en calçots és la província de Tarragona, sent el 50% de la producció total els calçots certificats de Valls, darrere està el Baix Llobregat i el Maresme.

El món del calçot està de moda, cada dia es fan més calçotades, però la tradició ve de lluny. Va començar a finals del segle XIX quan Xat de Benaiges, un camperol de Valls, per error va cremar uns brots de cebes que tenia plantades, com no els volia llençar, els va pelar i quan els va tastar va observar que tenien un sabor dolç i molt agradable. Alguns li atribueixen també la creació de la salsa que amb la que els acompanyem.

Des d’aquell moment es va convertir en un menjar típic de la comarca i no va ser fins a les darreres dècades del segle XX, quan van començar a popularitzar-se les calçotades i es van traspassar les fronteres de la comarca. Actualment es fan calçotades a tota Catalunya i darrerament també s’estan fent molt populars a la resta d’Espanya i Europa.

I us deixem amb un consell de com s’ha de menjar un bon calçot:

“Una bona calçotada ha de tenir com a fons la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca i com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós”.

Tags: Calçots

Notícies semblants: